Lampjakt

Gah, jag tror jag blir galen. Jag håller på att leta lampor till köket, över köksön och över köksbordet. Jag vet ungefär hur den ska se ut men jag hittar bara inte just den. Eller jo, jag har hittat en som jag verkligen vill ha. Från Tom Dixon a' 4150:-/st. Skulle inte tro det va!Sen är ju frågan om lampan ska vara svart eller vit, kanske koppar (eller är det bara en tillfällig trend som jag kommer ångra?)


Just nu kikar jag lite extra på den här lampan, Dokka


Till det nätta priset, 2000:-/st

Fortsätter med taket

Det ser ut att vara uppehåll från regn även idag så vi fortsätter med taket.Halva baksidan hann dom igår, nu återstår dock den besvärliga halvan med två ränndalarKusinmiddag

Min kusin Johan, som nu mer bor i Lidköping har semester och är här och hälsar på. Som vanligt när han kommer upp samlas vi kusiner och går ut och äter. Självklart bryter vi inte traditionen och igår samlades vi allihopa på golden dragon och åt god mat och surrade.

Tord, Johan och Peter (även Adams arm)

Josefin, Malin och Maria


Det blev en välbehövlig paus från hemmet och bygget för mig och Adam och tjejerna sover hos mamma och pappa så imorgon blir det lite sovmorgon (till 8 då byggtiden hemma startar).

Tak på gång

Nu äntligen lägger vi tak. Pappa och brorsan är här och hjälper Adam och det är tur det eftersom bitarna är riktigt långa - strax över 5m.

Första två plåtarna på plats
Jobb på alla fronter

Just nu är det febril aktivitet hemma hos oss. Adam, pappa och brorsan har satt upp alla innerväggarna för imorgon kommer elektriken och drar den sista elen (om han hinner allt). 

Vardagsrummet - sett från hallen

Matplats och hall - sett från vardagsrum

Kök - sett från hallen

Badrummet - till vänster i hörnet blir duschen med rundade glasväggar och till höger toalettstolen och kommoden.

WC - toalettstolen till vänster och kommod till höger (rummet fortsätter en bit in till höger)

Jag har spacklat alla väggar som är gipsade och även slipat dom.

Dammigt! Jag är dock grymt glad över att det bara är gipstak i garaget och inte hela huset.

Spacklat och slipat i garaget (tak + en vägg)

Nu ska det på minst ett lager spackel till (+ alla ospacklade väggar där det ännu inte är nå gips)

Medan spacklet torkade passade jag på att gå ut och måla pelaren vid bron och insidan av hängbrädorna/vindskivorna.En lite bit av insidan av hängbrädan kommer att synas eftersom underspikningen inte når ända ner

Alla knutarna (som jag och Peter jobbade med för någon helg sedan är färdiga och det blev så himla fint. Det ser liksom mer avslutat ut.

Före

Efter

Idag kom dessutom plåten. Äntligen (bara tre veckor försenat)!


Så nu hoppas vi på uppehåll från regn åtminstone några dagar så vi hinner få upp den. 
Spackel spackel

Jag har varit nästan hela dagen ute i bygget. Var inne med tjejerna fram till deras förmiddagsvila vid tio sedan knogade jag på där ute fram till middagen vid fem. När tjejerna gått och lagt sig vid sju gick jag ut igen och för bara en liten stund sedan avslutade jag för idag. 

En hel del har jag hunnit (även om man kan säga att ackordet inte går ihop). Jag har grundmålat pelarna som har bygts de senaste dagarna, städat hela huset (dammsugit och kastat skräp) och sedan har jag spacklat, och spacklat och spacklat. Hela garaget - vägg och tak, varenda skarv och varenda skruvskalle har jag spacklat.

Jag har aldrig tidigare spacklat så jag är verkligen nybörjare, men Adam som är lite mer rutinerad och spacklar ofta på jobbet hade massa tips och råd för att göra det enkelt och det visde sig att det inte alls är särskilt svårt! Tur, eftersom alla väggar i hela huset ska spacklas. 

Nu har jag ju fått en del träning och det känns bra att börja med just garaget ifall det skulle misslyckas lite. Imorgon lär det väl bli till och slipa för att sedan spackla på ett varv till. Om det är väder blir det nog lite målning utomhus också. 
När man är borta

Märker man verkligen hur mycket som händer på en dag. 

Dan gjorde sin sista dag hos oss idag. Då har han varit här i tio veckor. 
När jag kom hem idag så var brom helt klar på framsidan.


Även pelaren på baksidan är färdig så imorgon ska jag grundmåla.

En hel del innerväggar är på plats också.


Vårt sovrum och ett av tjejernas rum är färdigt (från ena sidan eftersom elektriken ska komma åt att dra kabel i väggen. Toalett, badrum och tvättstuga är reglade.Ett av barnrummen

Vårt sovrum

Eftersom Dan har dragit vidare till nästa jobb så har han tagit redskapsboden med sig och det blev så fint när det är lite mindre grejer på gården (även om bodan varit helt fantastisk och underlättat arbetet massor (den innerhåller ju typ alla verktyg och maskiner man kan tänkas behöva när man bygger).
Pappa och Adam har byggfritt i helgen men imorgon tänkte jag försöka måla ytterliggare litegrann (det tar ju liksom aldrig slut!) och sedan kanske spackla garagetaket. Vi får väl se vad jag hinner.
I landstingsklädsel

Jag har arbetat mina första skift på ett och ett halvt år nu. Igår kväll och idag har jag varit inne och jobbat eftersom de är så lite personal (vi är endast 2 sköterskor på 20 patienter, även dagtid). 


Det var dock sjukt kul att vara tillbaka och vore det inte för att vi har så himla mycket att göra här hemma så skulle jag lätt kunna börja om att jobba heltid redan nu. Trots att det var kul så var det lite jobbigt i mammahjärtat i slutet, det kändes att jag inte träffat tjejerna på ett helt dygn (började ju 14 igår och dom sov ju när jag kom hem vid 22, sen sov dom ju även när jag åkte på morgonen idag). En bro och innerväggar

Ytterliggare en dag har gått och jag har drevat klart alla fönsterna. Brorsan och Dan har byggt vår entré bro.

Ett högt kliv in i huset på morgonen idag.

Underarbete. Det ska ju även bli en pelare där som håller upp taket.

Först var tanken att vi bara skulle göra själva underredet och inte trallen eftersom den bara blir förstörd när man springer på den med massa sand under skorna.
Idag när vi var klara för dagen såg det ut så här.

Med trall och allt. (Vi täcker in den istället för att den inte ska fara illa under byggtiden).


Pappa och Adam har varit inne i huset och börjat spantra upp innerväggarna.

Hela innertaket på plats

Igår spikade Dan dit sista skivan i innertaket och jublade! Äntligen färdigt, det var som sagt många många kapningar/håltagningar innan alla bitar var på plats men det blev kanonbra!

Igår var vi fyra man i bygget hela dagen och så jag några timmar så det händer något hela tiden. Pappa och Adam isolerade sista varvet och började klä insidan av ytterväggen med spånskivor. Eftersom elektriken har semester och inte hann dra all el innan han gick på ledighet så kan vi bara göra halva huset färdigt. Som tur är var han smart nog att göra färdigt där det är flest innerväggar så förhoppningvis hinner vi börja spantra upp innerväggar idag.

Jag och Peter är utomhus och jobbar (lite trångt att vara fem personer inne i bygget). Det är en hel del småfix kvar ute, som att sätta dit knutbrädor i ytterhörnen (vi har sju knutar på huset) och ribbor i innerhörnen. Igår kväll när alla jobbare åkte hem fortsatte jag i lugn och ro med att dreva fönsterna där inne. Kanske vi kan sätta dit smygarna innan helgen?Öppet

Förra helgen så påbörjade vi rivningen av uthusen, eller vi klappade ner det stora i alla fall. Idag har vi forslat bort alla väggar och rivit ner även det "lilla" uthuset/garaget. Så nu är det jätte öppet och fint här hemma.


Under det stora uthuset var det ett helt skrotupplag!
Samt hur mycket glas som helst.


Dom förra ägarna (som byggde uthuset 1952) har uppenbarligen levt med mottot: det som inte syns finns inte.

Utsikten inifrån huset blev i alla fall mycket bättre.

Från matplatsen

Så här såg det ut tidigare.

Från köksfönstret när vi hade rivit första uthuset.

Nu är det inga uthus som skymmer och man ser ända upp till vägen.


Tidigare med uthus

Nu - ända från vägen är det här fotot taget

Tidigare idag, inga uthus kvar.En kväll i skärgården

Igår kväll blev vi bjudna på en spontankväll i skärgården. Stefan hämtade upp oss med båten i hamnen i jävrebodarna så åkte vi ut till hans stuga på Bergön.


Första gången som tjejerna åkte båt och det gick hur bra som helst (hur bra är det inte med brandstationen som lånar ut flytvästar gratis!).


Mest spännande var det att titta på vattnet.Stefan har en supermysigt stuga uppe på berghällan med fantastisk utsikt över havet.


Vi bjöds dessutom på underbart god mat. Sikromstoast till förrätt och grillad rådjursfile (Sefan har förstås fiskat siken själv och skjutit rådjuret).


Även tjejerna fick smaka av finmaten. Men bäst av allt var majskolvarna.
Grymt härlig kväll med riktig sommarvärme. Det blev ganska sen innan vi var hemma så tjejerna var vakna ända till halv nio (en och enhalv timma längre än vanligt) så dom har varit supertrötta idag.Innertak

I veckan har vi (Dan) börjat med innertaket. Det blir så vitt och fint! Jag är verkligen nöjd över att vi valde vita skivor (60 breda och utan struktur) istället för gips. 


Nu får man dessutom en helt annan överblick över hur spottarna kommer vara placerade. Vi har kanske gjort några missar där - det är himla svårt att bara ha en ritning att utgå från, man får liksom ingen rumsuppfattning. Om vi skulle göra om det nu så skulle jag vilja flytta ett par spottar någon decimeter, men samtidigt vet vi ju inte hur det kommer se ut när det lyser. Så vi får väl vänta och se tills all ström är kopplad så vi kan testa..

Tjejerna och jag hänger ju en del i bygget på dagarna så vi har investerat i hörselskydd åt dom.


Faktiskt himla populärt - dom vill ha dom på sig hela tiden 😉Kvällsgöra

Blev lite stressad igår när jag kom hem eftersom Adam och Dan börjat sätta upp vindskivebeslagen och jag inte hunnit måla vindskivorna klart än.


Så när tjejerna somnat klättrade jag och Adam upp på taket för att åtminstone måla översta brädan.


Jag har upptäckt att jag är ganska höjdrädd faktiskt! Men all den här målningen har gjort att jag måste utmana mig själv och göra något jag tycker är ganska obehagligt. Lunchdate

Jag och tjejerna hade lunchdate med Pilar igår. Det var så himla skönt att få komma hemifrån en stund och att vädret var helt underbart gjorde ju inte saken sämre.


Första besöket på uteservering för i år, hoppas på fler tillfällen.


Efter lunchen åkte vi hem till Pilar och hängde där i några timmar innan vi åkte hem till oss. La familia

I helgen har familjen (som vanligt)varit här och hjälpt till. Mamma har skött tjejerna och fixat mat och fika till oss arbetare, brorsan, pappa och Adam har kört traktor, byggt och rivit och jag har målat.
 
Taket i garaget har nu två lager gips och vi ska börja med mellanväggen mellan garaget och huset nästa gång det regnar.


 
I huset hänger det kablar precis överallt.
 


Brorsan har varit på vinden och fixat några grejer med vindpappen.

Den fina landgången som jag och Peter gjorde för ett tag sedan. Här kommer det hamna en hel massa skräp (och annat) under dom kommande åren.
 
Jag har som sagt målat hela dagen, främst underspikningsbrädor (nu är det bara 65 st kvar), men också vindskivor och hängbrädor.


 
Pappa, Peter och Adam har satt upp alla hängbrädor på både framsidan och baksidan.
 
 
Eftersom vi ska riva uthusen som står framför huset så har jag lastat om all ved. Jag tog traktorn (jag har kört massor med traktor under byggtiden så jag har blivit riktigt duktig på det, till och med byta mellan skopa och gafflar klarar jag) och kastade veden i skopan för att sedan tömma den i en liten "hage" som vi tillverkat. 


Vi hade en massa ved upptäckte vi, det växer ju enormt när man inte staplar det.
 
 
Så var det bara rivningen av uthuset kvar. 
 Skadedjur

Alltså det här är ju så jäkla äckligt men vi har haft kvalster i sängen, fågelkvalster. 

En massa bett som har kliat så jäkla mycket


Först trodde jag att det bara var myggen men det blev bara fler och fler innan vi hittade dom i sängen, på sängbordet och runt hela sängramen.

Jag kontaktade Anticimex och fick komma och visa upp husdjuren (dom är sjukt små, 1mm beiga så dom är super svåra att se). Dom konstaterade direkt att det var kvalster och frågade om vi hade fåglar som bodde under taket. 

Varje år har vi haft fågelbon under taket och jag har alltid tyckt att att det är så mysigt när ungarna kvittrar och så där, men det tycker jag inte längre. 
När fåglarna lämnar boet blir en hel del kvalster kvar och när dom blir hungriga letar dom sig in i huset och festar på oss människor istället.

Vi fick börja med att sanera själva, tvätta alla textilier (ganska mycket med andra ord - alla våra kläder, alla sängkläder, alla gardiner, ja allt som vi hade i våra garderober eftersom vi har allt på övervåningen) och damsuga jäkligt noga, även madrasserna i sängen. Efter vår sanering blev det mycket mindre kvalster men ändå många kvar så ett par dagar kom Anticimex och sprutade hela övervåningen (så vi som hos mamma och pappa hela helgen).

Nu har vi flyttat tillbaka hem till oss och övervåningen och kvalstrens verkar ha dragit vidare (läs: dött). Skönt!
Fina vänner

Alltså vi har så himla fina vänner! Vi hinner inte träffas så mycket just nu, på grund av ganska förklarliga skäl så som bygge och arbete, men ikväll var dom hit. 


Lite fika och så skrattade vi så tårarna rann, som vanligt 😉Utrotning av myggbeståndet

Ja det är väl ingen som missat att det är värsta myggsommaren i år (tack vare allt regn) så hos oss är det värre än vanligt. Vi brukar ju alltid ha ganska gott Om mygg på sommaren, så där så man inte vill vara ute på kvällarna. Men nu är det extremt, det går knappt vara ute på dagarna om det inte blåser så nu har vi investerat i en myggdödare! Egentligen är det för sent detta år eftersom så många myggor redan hunnit kläckas men den har ändå viss effekt.

En stor gasoldriven myggdödare som tar 4000m2. Mosquito Magnet Patriot.

Nästa år ska vi ställa ut den i maj och då kommer den hinna ta bort en massa mygg som ska lägga sina första ägg. Efter att par år kommer vi nästan ha utrotat hela beståndet (ser fram emot det!) eftersom myggor tydligen är ganska stationära.

Hittills i år har vi fyllt en hel 2-liters påse med mygg som den fångat (på en vecka alltså).El och gipstak

I veckan har elektriken varit här i 3 dagar och dragit ström. Vi har ganska mycket eluttag (jag vägrar använda skarvsladdar i ett nytt hus!) och fullt normalt antal spotlights och övrig belysning (37 takspottar, 20 fönsterspottar, 22 spottar i underspikningen och 6 spottar i smygen i garageportarna). 
Adam och Dan har gipsat taket i garaget eftersom all el är färdig där.


Elen är färdig i taket även i själva huset så där kan vi också börja sätta innertak.


Men nu hoppas vi på uppehåll i regnet så att vi kan lägga plåten på taket som kommer imorgon. Ettåringar

I fredags fyllde pärlorna ett år!


Fatta att det är ett helt år sedan vi låg där på BB med ett par nyfödda knyten. Så mycket som hunnit hända på den tiden. Från ett par spädisar som knappt rör på sig till två helt olika individer som pratar och går! 

Givetvis hade vi ju ettårskalas i helgen.

När farmor kom fick dom presenter direkt.

På lördagen, när kalaset var, kom det ännu mer presenter.
Tårta ska det ju va på ettårskalas!

Mmm grädde..


Måste ju också visa dom fina byxdressarna som dom hade på sig.


❤️Isolering

Ja nu har vi kommit ytterliggare en bit på väg inne i huset. Jag har målat, målat och målat, men nu är det "bara" ett gäng underspikningsbrädor kvar. 
Vi har gjort en hel del pyssel som tar en massa tid och måste göras men som aldrig syns. Jag har till exempel stiftat ihop vindpappen i alla skarvar mellan blocken och knutarna.

Så här ser det ut innan, fladdrande vindpapp

Överlappat och häftat. Sedan ska det hit knutbrädor också förstås.

Alla vindskivor sitter på plats nu.


Pappa och Peter var här och jobbade några kvällar medan Adam var i Slagnäs. Men nu har han semester så nu jobbas det sju dagar i veckan (nästan).Före helgen kom leveransen med isolering, spånskivor och gips så nu har vi hunni isolera hela huset.
Idag har Dan och Adam plastat och elektriken har varit här och påbörjat kabeldragningen. Tyvärr går han på semester i veckan och ska sedan vara ledig tre veckor så eventuellt blir vi lite stillastående tills han kommer tillbaka igen (om han inte hinner massor på onsdag då han ska vara här hela dagen). RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!