Allt är förberett

Nu är allt klart inför gjutningen imorgon. Vi håller alla tummar och tår vi har för att vädret ska vara med oss och att allt annat går som planerat. Adam har två jobbarkompisar som tagit ledigt från jobbet bara för att kunna hjälpa oss med gjutningen.Ordning och reda

Vi har dragit alla avlopp, vatten och golvvärme själva (efter ritningar från vår VVS:are Tobbe) men han har kopplat ihop allt.


Igår blev det ordning och reda runt vatten- och golvvärmefördelarna.


Snyggt och prydligt.Surströmmingpremiär

Igår kväll kom Jonny och Pilar över för att äta surströmming med mig. Adam som verkligen inte tål surströmming (lukten) passade på att åka till Byske och fiska lax (så nu har jag 1,5 kg filéad lax i frysen, Jonny och Pilar har 4 kg och grannen som hjälpt oss att gräva avloppet och så har 2,5 kg - bra kväll). 


Vi dukade upp ute i bagarstugan när tjejerna lagt sig för kvällen och hade supertrevligt!

Återigen blev det en sen kväll och jag kom inte i säng förän halv ett.Kladd, bus och nya skor

Lise har börjat kladda nå fruktansvärt när hon äter. Det är till och med värre än när hon skulle lära sig äta. 
Allt som man stoppar i munnen på henne ska hon plocka ut i handen, titta på och sedan stoppa in det själv igen. Ni kan ju tänka er hur bra det funkar med gröt och barnmat - inte så värst bra.

Allt som hamnar på bordet ska förstås också kladdas ut.

Igår hann vi med tre klädbyten under dagen eftersom hon smetat mat precis överallt!

Tjejerna har också kommit på att man kan smyga sig in mellan soffan och väggen. Enda problemet är att dom inte kommer därifrån utan liksom kilar fast där inne.Nu har dom fått sina första skor ickså! 


Vi hade ett par sedan tidigare (som Adam använt typ tre gånger när han var liten) så vi behövde ett till par. 

Nu har dom i alla fall var sitt par som dom förhoppningsvis kan ha i sommar, dock är dom ju inte allt för förtjusta i att gå i skor. Himla besvärligt, dåligt styrsel och tungt blir utlåtandet men dom lär sig väl 😉
Långa dagar

Det har varit väldigt långa dagar här hemma den senaste tiden. Varje veckokväll när tjejerna somnat för natten (vid sju) tar jag och Adam på oss arbetskläderna och går ut för att arbeta med grunden. Jag tror inte att vi kommit in före halv elva nån kväll vilket ju så klart resulterar i (förutom en hel del gjort där ute) långa kvällar och korta nätter. Adam ju jobbar på dagarna (i Skellefteå) och åker hemifrån vid halv sex och tjejerna vaknar oftast mellan fem och sju.

Helgerna spenderas ungefär på samma sätt förutom att mamma oftast är här med tjejerna på dagen så att även jag kan vara ute och hjälpa till om dagarna. Nu i helgen som var la vi ut golvvärmen och armeringen.

Pappa var också på plats och hjälpte till

I veckan är dock Adam ledig från jobbet så att vi ska hinna klart innan gjutningen på fredag (håll tummar för att det inte kommer regn så att vi måste skjuta på det). Så imorse när Lise vaknade tjugo i sex steg vi upp och startade dagen. Adma gick ut till bygget och jag var inne med Lise (Nea vakande inte förän vid sju) fram till att mamma kom vid nio. Från nio har både jag och Adam hållt på där ute och jobbat och strax efter tio ikväll satte vi stopp. Tyvärr ser det ju ut att bli ganska regnigt imorgon och framförallt på onsdag så vi ville hinna så mycket som möjligt idag. Nu känns det som att vi har kontroll på läget inför gjutningen så jag hoppas vi inte glömt något.

Idag var ju dessutom både Dan och Tobbe (vår rörmockare) på plats så det hann hända mycket under dagen.

Nu har jag precis duschat och ligger i sängen, benen värker och det hettar i ansiktet (det blev ju faktiskt ganska soligt idag), ska bli skönt med lite sömn faktiskt! God natt 😘Heldag i Boden

I onsdags för snart en vecka sedan (herregud vad tiden springer iväg) åkte jag och tjejerna upp till Boden för att hälsa på familjen Erixon Bodin. 

Maria var på vift med hästarna när vi kom fram så vi klampade in och kände oss som hemma i väntan på att hon skulle återvända. Tjejerna fick lunch och sedan åkte vi och hämtade Simon på förskolan.

Simon och Lise

Simon vill gärna att man ska ta kort på honom och hans kusiner Nea och Lise - kan dock vara lite svårt ibland, Nea är på vift och Lise vill inte sitta still ☺️

Vi hade redan planerat att vi skulle stanna över middag så det gjorde vi. Efter att tjejerna ätit kvällsgröten bytte vi till pyjamas och la dom i barnvagnen. När dom somnat (det tog lite längre tid än vanligt - antagligen på grund av att det var en helt annan miljö och dessutom i vagnen) gick jag och Maria ut i stallet för att ta in hästarna från hagarna och hälsa på den nya stjärnan.

En liten prins som blev den 13:e hästen i stallet.Klockan hann bli strax efter tio innan vi lastade in två sovande tjejer i bilen (som ju förstås vaknade när vi flyttade dom, men somnade om efter en stunds körning).


Lite trött Lise i pyjamas och mössa (samt obligatoriska snutten om man ska sova)

När vi kom hem till Hortlax vaknade tjejerna förstås igen när jag flyttade över dom från bilen till sängen men jag hann inte ens ut ur sovrummet innan dom somnat om igen.

Takstolar

Idag levererades takstolarna.


Vi beställde dom i god tid för att vara säkra på att ha dom på plats när dom väl behövs. Det är ju tråkigt om arbetet måste stanna av för att man måste vänta på material. Bättre då att ha dom hemma och förvara dom på plats (och vi har ju gott om plats!). 

Eftersom vädret verkligen var kanon idag satte jag och tjejerna oss på behörigt avstånd för att kika.


Spännande när det händer så mycket på gården. När sedan takstolarna var lossade förflyttade vi oss några meter för att hålla Dan sällskap.


Det var om möjligt nästan ännu intressantare, helst skulle Nea vara mellan Dan och bräderna 😂

Nåväl, första blocket blev helt klart tidigare under dagen och nästa 16 meters block är påbörjat.

Första blocket, här ser man precis hur panelen ska se ut.

Vi har nu också börjat fundera på om vi ska måla panelen ett varv medan den ligger, det är ju himla mycket lättare än när den står upp. Om vi bestämmer oss för att göra det så måste vi ju också bestämma färg. Ja, vitt ska det ju bli - men vilken vit? Måste nog in till Beijers i veckan och kika lite..
Grus och isolering

Även idag har vi jobbat ute med grunden. Adam, pappa, brorsan, Esa och jag har varit ute medan mamma och Kicki har varit inne och skött tjejerna och maten.


Allt avlopp och kallvatten är klart. Gruset är på plats, packat och avvägt. 


Vi lyfte in fyrhjulingen med traktorn för att kunna planera ut gruset. 

Pappa och brorsan har klyvt isolering.

Innan vi slutade för dagen hann vi lägger ett och ett halvt varv (av tre) isolering. Imorgon kväll ska jag och Adam fortsätta med isoleringen och på dagen imorgon kommer ju Dan och hinner troligtvis spika färdigt första blocket.
Framsteg

Idag har Dan varit på plats och första blocket (på hela 16 m) är snart klart. 


Det som saknas är ribbor och fönsterfoder. På måndag kommer det bli klart. Det går undan när dan bygger för fösta blocket har då bara tagit fem dagar.

Medan Dan har spikat har vi andra gjort klart vatten och avlopp, så nu är allt in grävt och imorgon ska vi packa grus och isolera.Saftig räkning

Idag dök första räkningen upp. En saftig en vill jag lova, över 73 000:-Det är sanden och gruset som vi fyllt i grunden. Totalt blev det strax över 360 ton sand och runt 34 ton grus. 

Nåja, det är bara vänja sig vid att dom stora räkningarna börjar rulla in. Men tanken slår ju en ändå; hur ska vi nånsin klara av att betala det här?Fler tänderDenna lilla donna kan stoltsera med en ny tand - första i överkäken. Inte kostsrigt att hon sovit lite dåligt och varit lite kinkig senaste dagarna. 

Vi fick dessutom kallelsen för allergiutredning för någon dag sedan. Den 5 juni ska vi få komma på barn- och ungdomsenheten. Vatten och avlopp

Härligt med en "ledig" dag mitt i veckan. Peter, pappa, Adam och jag har dragit vatten och avlopp i grunden hela dagen. Vi började kl åtta imorse och slutade strax efter åtta ikväll. Nu är dock allt avlopp kopplat och nästan allt vatten draget. Imorgon kväll ska jag och Adam fortsätta dra vattnet och i helgen ska vi fylla grus, packa och sedan isolera. Troligtvis hinner vi inte påbörja golvvärmen så det blir väl nästa helgs projekt. Sen är ju planen att vi ska gjuta den 29 maj om allt går vägen.Virke och väggblock

I måndags kom virket och då började även dan spika väggblocken.

Virkesleverans

På bara ett par dagar har han hunnit himla långt. Första långsidan är reglad och nu ska bara isoleringen och panelen på innan blocket är klart.

Blocket är 17 meter långt och sträcker sig från garageportarna fram till ytterdörren. 

Kantbalkar på plats

Helgen som var ägnade vi både lördag och söndag till att ställa kantbalkarna. Förhoppningen var egentligen att vi skulle klara av det på en, en och en halv dag men när vi slutade på söndagen hade vi fortfarande en balk kvar att ställa.

Uppfyllt och packat i väntan på kantbalkar.
Första balken ställs på plats.

Balkarna är inte alltid så lätta att manövrera eftersom dom är ganska långa (mellan 8-9 meter) och väger flera ton. Det är ju jätteviktigt att dom hamnar på precis rätt ställe och i rätt höjd för att inte huset ska bli snett. 
Tyvärr så flöt det inte på riktigt så bra som vi önskat men det gick i alla fall framåt.
I tisdags ställde vi den sista kantbalken och den tjorvade mest av alla - den blev alldeles för hög och lutade trots att underlaget var perfekt avvägt och balken var lika hög som dom andra. Troligtvis var den dock lite rund under vilket gjorde att den reste sig 5 mm i ena hörnet så vi fick lyfta om och skrapa bort underlag flera gånger innan den kom på plats. Jag tror vi höll på i över tre timmar..Grillkväll

Ikväll kom våra vänner Jonny och Pilar över på fika. Det slutade med att vi hamnade ute vid eldstaden där vi grillade korv och pinnbröd.

Bra spontan kväll.Fönster

Valet har stått mellan Elitförnster eller Traryd. Det är ingen som hellst prisskillnad mellan Traryd och SP (som vi dock valt bort eftersom de har ett mer gammeldags utseende i almogestil) medan Elitfönster är  ett par tusenlappar dyrare (inte per fönster utan till hela huset). U-värdet på allihopa är samma, 1,2. Vi har i alla fall beslutat oss för Elitfönster, jag har inte hör något dåligt om dom andra två men Elitfönster är ju välkännt och har väldigt bra rykte (dessutom har Dan, som är en riktig förhandlare, prutat ner fönsterna till samma pris som Traryd).
 
Vi kommer att ha träfönster och skiter helt i aluminium trots att dom inte blir underhållsfria.
Ett fönster i varje rum kommer att vara öppningsbart medan resten är fasta. Det är ju väldigt stor prisskillnad på öppningsbara och fasta fönster så det är ett sätt att försöka hålla nere kostnaderna lite.
 
Dom stora fönsterna i köket och vardagsrummet (som är 160 cm höga), sidoljuset vid ytterdörren och balkongdörren (som är i helglas) kommer att ha säkerhetsglas.  

Vi hade förväntat oss att få betala runt 140 000:- för våra fönster men efter lite förhandling (av Dan som sagt) har vi fått in en offert på 87 375:- Sjukt stor skillnad!El och kantbalkar

Nu är elen inkopplad och vi har byggström! 


Gropen är nästan fylld, vi saknar bara ett plastband som ska ligga ovanför elkablen i marken innan vi kan fylla de sista decimetrarna. 


Pappa har kört hit (förhoppningsvis) den sista sanden idag och nu efter fyra kommer brorsan med traktorn och planerar ut det. 

Dom ringde även från prefabmästarna och frågade om dom fick leverera kantbalkarna redan idag, som tur var var Dan redan här så han kunde lasta av dom med sin traktor.
Jag och tjejerna hängde med ut för lite frisk luft och för att få vara "där det händer". Det är inte så kul att bara vara inne och se allt genom fönstret.


Tjejerna tyckte då att det var jättekul i sanden! 😃Allergiutredning och första stegen

Vår läkare på HC har skrivit en remiss till barn för att göra en allgiutredning på Lise. Eksemen i ansiktet såg ju alldeles förskräcklig ut i början på veckan men nu har den faktiskt lagt sig lite.

Eksemfläckarna blir alldeles illröda när det blossar upp och mycket bättre än så här blir det nästan aldrig.Den här bruttan tog faktiskt sina första steg igår! Helt medvetet ställde hon sig upp, släppte taget (som hon brukar) och fokuserade intensivt på att lyfta fötterna samtidigt som hon höll balansen. Tre steg blev det innan hon ramlade på rumpan, så upp igen och ett nytt försök - ytterliggare två steg innan hon gav upp. Sand sand och åter sand

Ytterliggare en dag har vi ägnat åt att packa sand. Verkligen ett evighetsjobb det här. Inte nog med att den ska köras hit med lastbil och planeras ut med traktorn, den ska ju även packas i omgångar. 
Imorgon blir det förhoppningsvis sista lassen sand för planen är att ställa kantbalkarna i helgen (vi ringde och bad om tidigare leverans eftersom vi ligger före tidsplanen). 

Igår drog vår VVS kille Tobbe in vatten och avlopp så nu har vi fått börja fylla igen gropen.
Imorgon kommer elektriken tillsammans med Piteå Energi för att koppla om strömmen till det nya elskåpet.Kakel och klinker

Både badrum, WC och tvättstuga kommer att ha kakel och klinker. På golvet i hallen kommer vi att ha klinker och sen blir det kakel ovanför köksinredningen.
Alla klinkergolv kommer att bli mörka och väggarna vita. Ovanför köksinredningen blir det lite ljusare grått kakel.
 
Adam är ju egentligen experten på kakel och klinker och det blir givetvis han som kommer att lägga allt men jag får vara med och tycka till i alla fall.
 
I badrummet och WC tänker vi oss 33x33 plattor på golvet, gråa (och 10x10 plattor i duschen).


Konradsson - Fusion grå 10 x 10 och 33.x 33, matta

Troligtvis blir det grå/antracit 30*60 plattor i hallen.

Konradsson - Freedom Nero 30 x 60, matt

 
På väggarna i badrummet blir det stora vita plattor och ev nån slags "fondvägg" där klinkret fortsätter upp på väggen.

Konradsson - Image Milk 30 x 60, högblank

 
Den här stavmosaiken drömmer jag om bakom takduschen men den kostar 3595:-/m2 så det är väl bara att glömma..

I WC blir det vita plattor på väggarna.

25 x 40, högblank

I tvättstugan blir det samma klinker som i WC, och samma kakel som i badrummet.
 
Övanför köksbänkarna blir det ett ljusare grått kakel som sträcker sig ända upp till taket och ganska stora plattor eftersom det är ganska stor yta.

Konradsson - Raggio Di Luna 30 x 60, matt

Det är faktiskt ett klinker egentligen men vi har ju dom plattorna (fast kapade till mindre) just nu som kakel i köket.

Det här är mer rättvis färg.


 200 ton sand

Nu är vi verkligen i full gång här hemma. Igår var pappa här hela dagen och körde sand - 200 ton fick vi hit innan klockan slog fyra. Brorsan var också här, han körde traktor fram till halv två (eftersom han jobbade eftermiddag). 
Idag fortsätter vi med sandfyllningen och så kommer kommunen och vår VVS:are Tobbe hit och kopplar om vattnet och avloppet. Då kan vi fylla igen jättegropen som vi har. 

Övrig planering är kantabalkar som kommer måndag och då kommer också allt målat virke och Dan börjar spika.Tiomånaders

Tiomånaderskontroll på BVC idag, Nea vägde 8300 gram (+180 gram) och var 71,3 cm (+ 2,3 cm) lång medan Lise vägde 8275 gram (+290 gram) och var 71,3 cm (+ 2,3 cm). 

Som vanligt var allt i övrigt bra - dom använder båda pincettgreppet, står upp själva och går efter möbler, kan klappa händer och leker gärna tittut.

Lises eksem på kinden (och resten av kroppen) har blivit värre och är nu super irriterat och har spritt sig till andra kinden, hakan och pannan. Det är alldeles rött och varmt så vi fick en tid hos barnläkaren imorgon så ska vi få en ny kur antibiotika - så förhoppningsvis ska hon slippa det här snart! Dessutom ska vi förhoppningsvis få bricanyl utskrivet också eftersom båda två har väldigt trånga luftvägar och nästan alltid har pipig/ansträngd andning (även när dom inte är förkylda). 


Yttertak och hängrännor

Vi kommer att ha ett svart plegeltak i stål. Plannja Royal heter det.
 

Plannja Royal
 
Hängrännor och sturprör blir vita eftersom huset och vindskivor kommer att vara vita.  

Idag fick jag faktiskt offerten från Beijers på taket ink avvattning, totalt 80 000:-Tjejhelg

I helgen har Adam och en kompis varit i Laisvall och fiskat - medan vi andra varit hemma och jobbat 😉 

Jag och tjejerna har varit ensam hela helgen (utan pappa alltså) om man inte räknar alla besök.

Syrran och Simon var och hälsade på i lördags.

Så här glada blir man när vi ska åka bort.

Vi cyklade till ICA och handlade igår kväll.

Kvällsvällingen dricker vi gärna själva.Dörrar

Vi kommer att ha gråa ytterdörrar och garageportar.
 
Det kommer totalt att vara 3 ytterförrar, 1 i entrén och 2 i garaget. Dörren i entrén kommer från Beijers eget märke RAW och heter Design, med tre rutor. Förutom dörren kommer vi ha ett sidoljus på vänsyter sida om dörren för att få mer ljusinsläpp i hallen. Sidoljuset kommer att vara vitt medan dörren är grå, bara för att det inte ska bli allt för mörkt inne i hallen.
 
RAW Design / Swedoor P-1200 (båda ska givetvis vara gråa)
De andra ytterdörrarna (som sitter i garaget) kommer också vara gråa, men dom kommer att vara helt släta. Dom kommer från Swedoor och är nästan dyrare än ytterdörren i entrén. Vi väljer att ha dom släta eftersom det blirganska  smutsigt i graraget och att städa och pustsa rutorna i ytterdörren här väl inte till någon prioriterad uppgift.
 
Garageportarna kommer från Hörmann. De har förstås en hel massa olika modeller, isoleringar, sturkurer osv. Vi har i alla fall valt gråa (som ju är lite dyrare än vita), annars blir det standrad struktur som heter Woodgrain, tjockaste isoleringen (eftersom vi har varmgarage) och standard motorn.
lånad bild
 
Innerdörrarna kommer att vara vanliga vita släta dörrar.
 
RAW Anna
 

Valet stod mellan en slät dörr och en dörr med en spegel, till sist bestämde vi oss för den släta eftersom Adam tycker det är snyggare och den kändes rejälare (+att den är betydligt billigare). 
 
RAW StinaSchaktning

Trots att Adam är borta i helgen så gräver vi idag. Pappa och brorsan är här och jobbar medan jag tar hand om tjejerna här hemma och fixar mat och fika till arbetarna. 


Vi började med att slita bort stubbarna som står där huset ska stå, sedan har pappa schaktat av med traktorn (vi hade först tänkt att grävaren skulle göra det men marken är så fin att det är lika lätt att göra det med traktorn). Grannen Göran har varit här och grävt upp avloppet med sin grävare så nu är allt klart för anslutning med vatten/avlopp.Under tiden vi har grävt har halva Innimarksvägen varit på besök - Rikard, Peder, Katarina och Oskar - alla är såå nyfikna 😉

Färdigt för att lägga ner de nya avlopps- och vattenledningarna.

På måndag kommer pappa att köra hit sand hela dagen och eftersom det slumpade sig så bra att brorsan jobbar eftermiddag kommer han vara här med traktorn och planera ut och packa sanden.RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!