Äntligen hemma

Jag fick åka hem, och ack så skönt det är att vara hemma! Nog för att jag gärna velat ha med mig mina barn (utanför magen) hem också, men läkarna vill gärna att förlossningen ska starta av sig själv eftersom risken för komplikationer minskar om kroppen själv valt att sätta igång. Tydligen ökar risken för kejsarsnitt, otillräckliga värkar och långdragen förlossning om man sätts igång. 

Kroppen har redan påbörjat arbetet inför förlossningen så jag är beordrad aktiv vila här hemma. Imorgon ska jag på ny koll här i Piteå, CTG, blodtryck och urinprov, så att havandeskapsförgiftningen inte skenar iväg.

Men efter tre nätter på sjukhus är jag så oerhört glad av att få vara hemma igen!


Även om jag förstås längtar till nästa sväng (för då kommer väl äntligen barnen får vi hoppas!)Status

Såja fortfarande kvar på BB, inga bebisar på gång heller utan mest en massa kontroller. Nu tycker läkarna dock att ettan möjligtvis har lite lite fostervatten så vi har gjort en vaginalkontroll för att kolla status. Tydligen var jag inte helt med på den undervisningen i skolan för jag känner mig hopplöst ovetande om hur allt ska gå till ;) Enligt barnmorskan är den nedre munnen öppen två centimeter och den övre helt sluten, vilket innebär att jag är lite omogen. Hade jag varit öppen även i den övre hade vi gjort en hinnsvepning, men nu ska läkarna ta ställning till om vi ska sättas igång eller om vi ska fortsätta avvakta..Kvar på BB

Vi är fortfarande kvar på BB, utan bebisar. Det är knöktjockt på förlossningen och det bara sprutar ut ungar just nu, men inte mina. Dom har det alldeles för bra där inne i magen och är inte ett dugg påverkad av havandeskapsförgiftningen. Det är bara morsan som lider, huvudvärk och ruggit illamående. Blodtrycket ligger stabilt på gränsen till för högt och jag läcker en massa protein så vi får inte åka hem. 

Vi ligger här och gör ingenting - eller jag rättat mig - vi går två CTG per dag, som alltid ser perfekta ut ;)


Nu är det två och en halv vecka till BF, men jag hoppas verkligen att dom kommer till veckan. Det är faktiskt ganska jobbigt att ligga på BB och höra alla nyfödda skrika och höra alla blivande mammor få tid för igångsättning - man blir lite avundsjuk faktiskt. Alla dessa små knyten som ligger i sina baljor som de nyblivna föräldrarna skjuter runt på, men snart är det väl ändå våran tur!Inlagd

Efter kontrollen idag (som inte alls visade sig vara dålig, bra flöden i navelsträngarna, bra med fostervatten, bra CTG, blodtryck 140/90, protein +2) blev vi inlagda, eftersom en tvillinggraviditet trots allt är en riskgraviditet. 


Ikväll blir det nytt CTG och blodtryckskontroll sex gånger per dag, så får vi se vad som händer. Blodtrycket har legat ganska stabilt under dagen på 140/90 - 150/85, så jag gissar att vi kommer att få åka hem imorgon.. Förhållningsorder

Barnmorskan på spec mödra ringde upp för ett tag sedan och ville att jag skulle komma in igen och lämna lite blodprover samt hämta en dunk att samla urin i tills imorgon.

För imorgon bär det av till Sunderbyn på förmiddagen för kontroll (Åke har nämligen inga tider i Piteå imorgon (egentligen har inte Sunderbyn det heller men vi har blivit dubbelbokade)). Vad som händer sedan återstår att se, antingen får vi blodtrycksmedicin och får åka hem, bli kvar för observation eller igångsatta. Allt beror egentligen på vad proverna visar, vad blodtrycket är imorgon och hur bebisarna mår. 

Barnmorskan tyckte dock att vi skulle ställa in oss på att bli kvar eftersom blodtrycket stigit så pass mycket på bara ett dygn.. 

Nåja, vi får se vad som händer. Inte skulle det ju vara helt fel att bli mamma åt två små under helgen :)

Men nu är det vila, och bara vila som gäller tills imorgon.Havandeskapsförgiftning

Var ju på ytterliggare kontroll idag, CTG och blodtryck på spec. Mödra. 

CTG kurvan såg fin ut, båda bebbarna fixar mina sammandragningar galant, och idag var dom ganska många faktiskt.
Översta blå raden är tvilling 1, den gröna är min saturation, den svarta är tvilling 2 och den blå kurvan längst ner är mina sammandragningar. 

Vi avslutade kontrollen med att kolla blodtrycket som var 155/85 (!) helt plötsligt (trots att det igår varit 130/70 och att jag ju legat och vilat 30 minuter). Eftersom det var lite högt kontrollerade vi det igen och fick samma värde, båda gångerna hade vi tagit automatiska tryck så barnmorskan ville att vi skulle kontrollera även med ett manuellt, vilket hon fick till 150/80. På grund av det förhöjda trycket ville hon att jag skulle lämna ett urinprov också, vilket visade + 3 i protein = havandeskapsförgiftning (jag har ju även samlat mycket vätska senaste dagarna).Jag ordinerades hem och vila så skulle barnmorskan prata med Åke och boka en tid för kontroll av flödet i navelsträngarna och min blodtillförsel till livmodern. Troligtvis blir det kontroll imorgon och sen får vi se vad som händer.. Ligger i detta nu i soffan och väntar på att barnmorskan ska ringa med ytterliggare instruktioner.Hos barnmorskan

Det är täta kontroller nu, barnmorskan idag, CTG på spec. Mödra imorgon och CTG samt ultraljud om en vecka igen.

Som vanligt såg allt bra ut hos barnmorskan (blodvärdet ligger stabilt på 130, blodtrycket 130/70, hjärtljuden 143/148, ytterliggare + 3 kg på vågen). Dessutom kunde vi känna att ettan fixerat sig, jag har ju misstänkt det - framförallt sedan det "ploppade" till och magen sjönk en decimeter. Men nu fick jag till och med känna det med mina egna händer :)

V 38 (37+0). SF måttet var idag 43 cm (en ökning på 1 cm på 4 veckor)

Nästa besök är bokat till den 9 juli men barnmorskan har i princip lovat att vi inte kommer att ses då, hoppas hon har rätt :)
Förvärkar

Idag på förmiddagen hade jag några rejält onda förvärkar, det pågick under några timmar men mattades sedan av och har varit lungt resten av dagen, så inte än tydligen..

Istället klippte jag gräset och lackade soffan i bagarstugan.


Dagarna går och imorgon går vi in i v 38, helt otroligt hur nära det är nu egentligen! På ett sätt känns det så himla långt bort, varje dag är en vecka, men samtidigt känns det så nära, tänk när som helst nu.. :)

Jag har börjat samla på mig ännu mera vätska nu, trots stödstrumpor varje dag sväller fötterna och underbenen aldrig av.

Varje morgon är en kamp för att få på sig strumporna, även om jag ligger kvar i sängen och försöker ta på dom ;)
Ny tapet

Har varit på bygghandeln idag och kikat på tapeter till bagarstugan. Så mycket fint det finns alltså, men jag tror att jag har bestämt mig - om bara Adam går med på det vill säga.


Har även hittat ett tyg som jag ska klä om sofflocket med :) En bra dag!Färdigt tak

Jag släppte boken för en timma sedan och gick ut för att avsluta målandet av taket i bagarstugan. Det är nu grundat och färdigstruket två gånger, så skönt att ha det klart! Att måla tak är ju kanske inte det roligaste man gör, speciellt inte som höggravid på stege, men nu slipper vi tänka på det i alla fall.


Nu ska jag bara pallra mig iväg och köpa nya taklister, måla dom och tapetsera ena väggen så är det så gott som klart :) Oj så kul, jag drömmer ju om en surströmmings middag där inne i höst så jag hoppas det blir verklighet (med tanke på allt annat som också ska hinnas med - förutom bebbarna förstås)Delivery

Hittade en bokleverans i brevlådan igår, ack så glad jag blev! Jag plöjer ju en till två böcker per dag just nu, det finns ju inte så mycket annat att göra.

17 böcker rikare.

Bara fyra veckor kvar tills jag kan börja röra mig normalt igen, jag har så mycket spring i benen att ni anar inte. 

Men nu ska jag lägga mig i soffan och påbörja dagens andra bok :)Kontroll

CTG visade inga konstigheter, jag hade bara en (!) sammandragning på dom 30 minuter vi var uppkopplade och bebbarna blev inte alls påverkade, mycket bra! Ultraljudet visade samma sak, bebisarna mår bra och växer som dom ska, ettan vägde nu ca 2,5 kg och tvåan 2,75 kg. Dom blir allt svårare att mäta nu eftersom dom är så stora och ligger nästan på varandra för att rymmas ;) 


Åke tyckte inte att vi skulle mäta livmodertappen idag eftersom det är onödigt att reta den, men samtidigt trodde han att min "mensvärk" kan vara tecken på att något håller på att hända. Jag bör inte gå längre än 38 veckor trodde han. Fortfarande hemma

Bebisarna verkar ha det hur mysigt som helst inne i magen så vi är fortfarande hemma. Idag bär det iväg på ultraljud igen så det ska bli spännande att se vad dom säger. 

V 37 (36+0)

Är det att hoppas på förmycket när jag önskar att det här blir vår sista kontroll?  
Egentligen ska jag ju inte klaga då jag mår så himla bra (om jag hade väntat en bebbe hade jag ju garanterat fått gå 5-6 veckor till). Men givetvis är jag ju inställd på att gå Max 40 veckor, helst lite kortare. Blödningen förra veckan gjorde ju att jag hoppades att nått var på gång, men det verkar så lungt att jag börjar tro att det var falskt alarm (om det nu inte var slemproppen som gick, hoppas hoppas! :)Graviditetsklåda

Nu har jag dragit på mig graviditetsklåda också :/ 
Det började under förra veckan med magen, det kliade så jag trodde jag skulle bli tokig. När jag var hos barnmorskan fick jag rådet att smörja magen men kortison, vilket jag började med. Det blev mycket bättre men under helgen började det klia på knäna och fötterna (jag trodde att myggen hade varit och smaskat på mig) och det blev bara värre och värre. Sen upptäckte jag att jag fått massa nässelutslag på nästan hela kroppen och det var ju dom som kliade så förbaskat.

Jag till och med vaknade på natten för att det kliade så mycket. Så igår var jag till läkaren och fick diagnosen graviditetsklåda, en okänd men ofarlig klåda som kan uppstå i slutet av graviditeten, samt tavegyl utskrivet.
Idag på morgonen har jag varit och lämnat fasteprover på hälsocentralen för att utesluta hepatos (som innebär att levern börjar läcka lite ämnen som kan vara skadliga för barnen).


 Oj så skönt det har varit att få sova hela natten inatt!Plopp sa det

När jag satt i bilen idag på väg hem från affären kännde jag hur det hände något i magen. Det blev helt plötsligt ett "hål" högst uppe i magen, helt tomt typ.

Nu ikväll när jag bytte kläder upptäckte jag hur långt ner magen vad, den har sjunkit nästan en decimeter. Helt plötsligt finns det ett stort mellanrum mellan magen och brösten - så skönt :)


Fräsch kropp

Kroppen har den senaste veckan återhämtat sig rejält. Jag känner mig lättare och mycket mindre stel än förut (antagligen är det bara illusion och jag har bara blivit mer van att känna mig så här). 

Nåja, hur som helst måste man ju utnyttja dom dagar man känner sig som förr (inte för att jag kan komma ihåg hur det kändes förr, men jag tänker mig att det var ungefär så här fast 100 gånger bättre ;) Så jag satte iväg på en 3,5 km "rask" promenad på 40 minuter. 


Det skulle ju inte vara hela världen om promenaden satte igång en förlossning heller, men det är väl bäst att inte önska för mycket :)Push gift

Har varit hos frissan idag på morgonen och fräschat till håret. Känns ju som att det kommer att dröja ett tag till nästa gång ;) 

Jag fick dock sån sjuk mensvärk när jag satt där att jag bara vill lägga mig på golvet i fosterställning. Det gick dock över efter någon timma och nu är det bara lite molvärk kvar. Så inga barn än så länge ;)

På vägen hem svängde jag förbi Ica och hämtade ut min nya telefon. Det var verkligen på tiden för den gamla har gjort sitt. Det blev som en födelsedagspresent/push gift (i förväg) till mig själv.

Ni har väl hört talas om det där med push gift (present till kvinnan för väl utförd prestation efter förlossning ;) Så nu har jag alltså fixat min egen! 
Fina grannar

Vi trivs verkligen hur bra som helst här i Hortlax, läget är perfekt för oss. Lite utanför men ändå nära :) 

Vi bor på en lugn gata med superfina grannar! Just senaste åren har det faktiskt hänt en hel del längs gatan, folk har dött och nya har flyttat in (i två av husen), två nya hus har bygts och ytterliggare två ligger i startgroparna. Våra grannar Bosse och Malin har köpt ett nytt (mindre hus, vid vattnet) och flyttar nu i juli, tråkigt! 

Igår var Bosse över och hjälpte oss att lasta skrotbilen som jag och pappa ska köra iväg idag, bara såna saker - att hjälpas åt - är värt så sjukt mycket. Längs denna gata finna inga problem, bara möjligheter! :)


Något på gång?

Jag hade tid hos barnmorskan igår, som vanligt såg allt bra ut. Ungarnas hjärtan klappade i 144 respektive 148 slag. Vi mätte magen som inte växt något sedan föregående besök (fortfarande 42 cm) och ettans huvud ligger precis vid bäckeningången. 

Väl hemma hade jag en massa sammandragningar och mensvärk, som dock gick över under kvällen. 

Idag har jag haft en hel del sammandragningar och mensvärk på förmiddagen och nu har det även börjat värka i ryggen. Lite blod i trosan vad det också så jag ringde förlossningen (som jag blivit uppmanad att göra vare gång jag varit på ULJ senaste tiden). Något kan vara på gång men de tycker att jag kan vara hemma ett tag till och se om det händer nått mer (värre sammandragningar, mer blod) innan jag kommer in.

V 36 (35+1)

Nästan att jag blivit lite nervös faktiskt.. Tänk om det skulle vara på gång nu. Vi skulle kunna vara föräldrar imorgon ;)

Nåja vi får se hur det artar sig, nu ska jag hoppa i duschen och sen lägga mig i soffan och läsa en bok. 
Jag lovar att hålla er uppdaterade om vad som händer, även om det är falskt alarm ;)Personalfest

I måndags hade vi sommarfest med jobbet. Alltid sjukt trevligt och massa god mat.

Temat var peruk..

Josefin var också där med sin sju veckor gamla Alve. HERREGUD så söt och så liten! Alltså hans lilla lilla fot, tänk ändå att han var hela sju veckor gamal och så liten - hur små kommer ute mina små att vara då? 
Åh, vad jag började längta! Men nu är det verkligen nära :)När familjen samlas

Jag älskar när vi samlas hela familjen, precis som idag när ALLA var här. 

Vi fikade hade det bra i värmen, spelade lite kubb och klippte gräset


Jag fick blommor av min fantastiska karl (för att jag fyller år, men ändå)


Och tänk snart är familjen utökad till det dubbla! :)Sommar

Nu är verkligen sommaren här! Hoppas bara det fortsätter att hålla i sig. 

Vi är färdiga på gården (med det viktigaste i alla fall), grillringen och bänkarna är klara och när vi ändå höll på passade Adam på att bygga en trall med vindskydd till mina plantor :)


Jag är så nöjd, så nu hoppas jag att det blir många tomater, physalis, paprikor och chili i sommar ;) 
Tillväxtkontroll

Var på tillväxtkontroll idag, vilken perfekt dag när Adam slutade tidigt och kunde följa med för att kika på dom.

Egentligen skulle vi göra CTG idag men vi skippade det eftersom vi gjorde ett i förrgår (som var bra) så vi fokuserade bara på tillväxten.

Dom ligger fortfarande med huvudena neråt båda två - enligt Åke kommer som inte heller att flytta sig nu eftersom det inte finns någon plats att vända på sig. Ettan väger ungefär 2,25 kg och tvåan 2,45 kg, dom ligger helt perfekt i vikt och följer sina kurvor precis som dom ska. 
Det blir spännande att se hur väl kontrollerna stämmer med verkligheten när dom väl föds.

På tal om att födas så tror Åke att det inte är allt för länge kvar (så klart kan det sätta igång när som helst) eftersom livmodertappen är påverkad/förkortad. Jag skulle inte beklaga mig om det faktiskt satte igång, dom väger så pass mycket nu och räknas ju som färdiga (med lungor och allt) det som saknas är bara lite hull på småkropparna. Men nu längtar vi verkligen efter dom! :)På förlossningen

Men inte för att föda, inte än i alla fall. 

Igår fick jag ont i magen, som en konstant skärande smärta - inte alls lik smärtan vid sammandragningar som är mer dov. Idag på eftermiddagen hade det fortfarande inte gått över, jag var helt övertygad om att det inte var någon fara (och ungarna har sparkat och hållt igång precis som vanligt) men mamma övertalade mig att ändå ringa förlossningen för att höra vad dom tyckte. 

Jag skulle aldrig förlåta mig själv om det skulle hända något bara för att jag trodde att allt var okey, så jag ringde. Självklart ville dom ju att jag skulle komma in för en koll (det hade jag redan räknat ut). Så jag och Adam begav oss till Sunderbyn.

Väl där blev vi uppkopplade på CTG, jag fick lämna urinprov och blodprover. Efter 45 minuter i CTG tyckte dom att det räckte - allt såg bara bra ut med bebisarna. Mina prover visade ingenting och blodtryck, temp och socker var normalt.

Eftersom CTG visade att jag hade ganska regelbundna och "kraftiga" sammandragningar ville läkaren att vi skulle göra ett ultraljud av livmodertappen för att se om den var påverkad. 
För två veckor sedan, när jag var på min vanliga kontroll, var tappen 33mm (normalt är ca 45 mm)  och nu hade den kortats ytterliggare till 19 mm. Det tyder på att den helt klart är påverkad och att det ar gått ganska fort sista två veckorna (14mm på två veckor). 

Men ingen fara på taket än, om den kommer under 15 mm kommer dom att vilja ha mer kontroll på mig. 

Jag ska ju dessutom på mitt "vanliga" ultraljud på torsdag då vi även ska viktskatta bebbarna. Så idag tog vi bara en snabbtitt för att se att fostervattenmängden var normal och att det var bra flöden i navelsträngarna - vilket det ju var :)

Måste ju säga att vi hade världens gulligaste läkare också, jag fick till och med en spontan kram när vi gick :)RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!