Namngivning

Nu har inbjudningarna landat i en hel del brevlådor runt om i landet.

Den 15/11 ska vi ha namngivning för flickorna, vi blir en hel del folk trots att vi bara bjudit närmaste släkten. Eftersom varken jag eller Adam är kristna (jag är ju inte ens med i svenska kyrkan längre) kommer vi alltså att ha ett borgligt "dop".


Det är en hel del grejer att fixa innan, bara att bestämma hur allt ska gå till. Det finns ju inga givna "regler" som vid ett kyrkligt dop, nu gör vi precis som vi vill alltså. Vem ska prata och hålla i det till exempel? Nåja det löser sig säkert - vi har ju en och en halv månad kvar att fundera ut allt.
Sittande

I helgen blev det premiär i stolarna.


Mycket populärt! Det är ju roligt att få komma upp en nivå så man ser vad som händer. 

Givetvis blir det än så länge korta stunder, några minuter bara. Men flickorna är starka i nacken och håller huvudet stabilt - kroppen får vi palla upp lite, annars tippar dom åt sidan ;)Kusindate

Igår kväll samlades vi kusiner och åt trerätters. Så.himla.mysigt. Och.gott!

Det enda som saknades var brorsan som jobbar kväll hela veckan, tyvärr.Föreläsningar

Åter i skolbänken. Sitter och lyssnar på en massa föreläsningar och det är så intressant! Jag märker verkligen skillnad från då jag läste grundutbildningen, nu har jag så mycket mer kunskap. Att jag dessutom arbetat i två år med hjärtan gör ju att jag lärt mig en hel del mer, massor som nu underlättar det jag läser nu. Men alltså, så himla kul det är att plugga! Framförallt en medicinkurs, för jag gissar att handledningskursen som startar i november inte kommer att kännas lika stimulerande. 

Idag hade jag dessutom en medhjälpare - hon var väldigt duktig på att slita i pappren och headset sladden
Morgonpigg

Den här lilla tjejen gillar tidiga morgnar.

Lise

Då har jag och hon lite ensamtid tillsammans medan syrran ligger och drar sig en timma till. 

Jag uppskattar verkligen att få lite ensamtid med Lise och Nea, bara kunna ägna all uppmärksamhet åt en i taget för en stund. Kusinbesök

I veckan är mina kusiner "hemma" och hälsar på. Till vardags bor Anna-Lena i Stockholm och Johan i Lidköping så vi träffas inte så ofta längre.

Redan i söndags träffades vi hemma hos min faster. Idag kom dom förbi hemma hos oss för att få gosa med Nea och Lise i lugn och ro och imorgon ska vi träffas alla kusiner och gå ut och äta. Vilken lyx för en småbarnsförälder förresten! (Adam ska vara hemma med tjejerna). 

Plötsligt händer det

Idag helt plötsligt fick Nea kläm på hur man vänder på sig.

Hon låg på köksgolvet på mage och snackade med mormor. Helt plötsligt ropar hon (mormor alltså) - Therese skynda dig att titta! När jag kikar dit så ligger Nea på rygg. 

Senare på dagen när jag och flickorna ligger (återigen på köksgolvet) och väntar på att pappa ska komma hem från jobbet ser jag hur Nea tar sats och rullar över på rygg igen.


Jag lägger tillbaka henne på mage och tar fram mobilen och börjar filma, mycket riktigt trettio sekunder senare vänder hon sig igen. Efter det ytterliggare en gång innan hon tröttnar och vill kramas istället. 

Om jag lyckas (och får tid någon dag ska jag lägga upp filmen här i bloggen).
Alltid är det något

Jag har svårt att bara koppla av och göra ingenting. Som att vara föräldraledig till exempel, jag har en massa projekt på gång samtidigt som jag är "ledig". Bagarstugan ska renoveras klart, namngivning för barnen ska planeras, jag ska läsa tre kurser på universitetet, nybygget ska planeras - ansökningar (banken, byggnadslov), information ska inhämtas, offerter från företag osv.

En hel massa med andra ord. Bagarstugan är visserligen på slutklämmen nu, bara möblering (och så har jag kommit på att jag ska slipa och måla två skåp som ska dit in) och det är ju tur för idag fick jag nämligen ett mail om att jag blivit antagen till en av kurserna jag sökt.

När jag sökte kurser tänkte jag läsa handledning och kardiologi i Luleå men jag vet att kardiologin är svår att komma in på så jag hittade även en kardiologi med inriktning hjärtsvikt i Dalarna som var internetbaserade distans, alltså inga fysiska träffar. Nu visade sig att jag bara kom in på handedningskursen och var reserv på de två andra, men som sagt fick jag ett mail idag om att jag kommit in som reserv i Dalarna - jag har givetvis tackat ja. Kursen började redan 1 september och är på 25%, ganska lagom när man har massa annat för sig också. Handedningskursen börjar 1 november och är också 25%, så i elva veckor kommer jag läsa dom parallellt.

Det ska bli ruggit kul att få plugga lite igen!

Den tredje kursen är en fotokurs här i Piteå (men via LTU) på kvällstid - även den på 25% och den startar efter jul. Anmälningstiden har inte gått ut än men jag räknat kallt med att få en plats :)Trött tjej

Det var en trött tjej som somnade i soffan tidigare idag.

Avslutad förrättning

Idag fick vi brev från Lantmäteriet, äntligen är förrättningen avslutad! 


Nu väntar vi bara på slutfakturan. När vi skulle ansöka om förrättningen fick vi veta att det skulle kosta (mellan tummen och pekfingret) 50 - 60 000, allt beroende på hur fort själva förrättningen skulle gå (hur bra man kommer överens med grannar - hur mycket reaserch som måste göras innan osv.)

Eftersom det gick väldigt fort när lantmätaren var hemma hos oss och vi var väldigt överens med våra grannar hoppas jag att det ska bli billigare än så.

Men nu är det gjort och besluten har vunnit laga kraft, som det så fint heter, så nu är det dags att ta nästa steg mot det nya huset.
Älskade fladderbyxor

Det är inte bara jag som är tokig i mina nya fladderbyxor, även tjejerna hillar dom.


Det är ju perfekt att kunna hålla fast morsan så hon inte springer iväg 😄"Snälla" eller nöjda?

Allt som oftast har vi ett par glada tjejer här hemma.

Ingen ovanlig syn nu för tiden.

Både Nea och Lise är oftast väldigt nöjda barn, 

För det kan ju vara väldigt olika hur nöjda/missnöjda barnen är och det har inget med föräldrarna att göra. Man kan göra allting "rätt" men barnet är ändå missnöjd, det handlar mer om hur barnet är än hur föräldrarna är.

Givetvis är även mina barn missnöjda ibland, vissa dagar kan missnöjet vara en hel dag andra gånger bara en liten stund.

Jag tycker inte att man ska prata om "snälla" barn (jag får ofta frågan om dom är snälla). Alla barn är snälla, det finns inte en enda bebis som är elak eller dum. Att dom är missnöjda har mer att göra med att de inte är tillfredsställda inte att dom vill vara elaka.Bara lite lite kvar

Nu är det så himla nära alltså. Fönstersmygarna är målade, fönsterfoderna är uppskruvade, golvet är skurat och soffan står på plats. Nu saknas bara de andra möblerna.Morbror blir också äldre

Brorsan fyllde 23 år tidigare i veckan. Eftersom han håller på att renovera badrummet hemma och har rivit upp både väggar och golv samlades vi alla hemma hos mamma och pappa istället.

Tyvärr kunde varken Adam (som är och jagar älg igen) eller Tord (som jobbar) komma.

Men den viktigaste personen var ändå på plats, brorsan

Även syrran var där så klart

Även Simon på plats - han vill gärna att man ska ta kort på honom också (speciellt när man fotar småtjejerna) men nästan helst vill han vara med mig bakom kameran.

Det här kortet har Simon tagit (jag håller kameran och han trycker på knappen). Vi har fotat en massa andra saker också - vissa väldigt suddiga och helt ofokuserade så dom får ni inte se 😉


Kalasfina


Det är inte ofta jag klädmatchar men ibland kan det vara lite roligt.
Morgonpromenad

Nu är morgonpromenaden avklarad, en timma och tjugo minuter blev det idag. 
Härligt med höst ändå, speciellt en dag som denna - frisk luft och skinande sol.

Alltså hur söta är dom inte när dom ligger precis likadant. Sötungar!

Tummen upp för mig själv, så himla duktig jag är med promenaderna (jag älskar ju att vara ute och gå eller springa så det är ju ingen uppoffring direkt) 

Senare idag ska vi på kalas så det är väl  bäst att börja förbereda. Det är ju ett halvt företag att hinna göra sig själv iordning, göra tjejerna iordning och ge dom mat innan vi åker - helst utan att någon hinner ledsna. Jag hade dessutom tänkt att vi skulle hinna bada innan också (ja, tjejerna alltså, inte jag själv).
Mumin

Tjejerna fick en mobil av mormor i förra veckan men eftersom vi åkte bort i torsdags han vi aldrig sätta upp den, men i måndags gjorde jag slag i saken och fixade det.


Vi har valt att ha den ovanför skötbordet  så dom inte ska hinna bli less på en gång. Sen anser vi också att man ska sova i sängen och inte leka - dom har ju lärt sig att när man lägger sig i sängen så sover man (utan vaggning eller tutte) så det skulle ju vara onödigt att förstöra det.


Dom är så intresserade av allt som rörs och fläktar på med armarna och lyckas ibland träffa någon eller något. Men jag tror att vi ska plocka bort några av figurerna, dom ver inte riktigt var dom ska titta, ögonen går bara runt på dom 😊Skogspromenad

Eftersom vi promenerar himla mycket, mellan en till två timmar per dag, tröttnar jag fort på dom vanliga rundorna.

Idag hittade jag till min glädje en ny runda (på en timma och femtio minuter). Jag kollade på hitta.se vilka vägar jag kan gå och då fann jag en supermysig skogsväg.


Det är ju ändå någonting väldigt avkopplande att gå i skogen. Dessutom brukar jag försöka hålla mig borta från bilvägarna (i alla fall dom med lite mer trafik) eftersom det lever om så mycket, för att inte tala om alla avgaser. Så den nya rundan är ju perfekt!Lite mys i soffan

Vi sitter och myser i soffan och Adam lägger Nea på mage en stund. Helt plötsligt håller hon upp huvudet högre än någonsin förr (senaste tiden har hon mest legat med huvudet i golvet när hon legat på magen, men hon måste ha tjuvtränat när vi tittat bort för helt plötsligt är hon jättestark!).

I över tre minuter låg hon så här och kollade på tv. 

När hon tröttnat tog Adam upp henne så hon fick softa lite i hans knä.

Välförtjänt vila

Lise som satt i min famn såg lite avundssjuk ut.

Säsongen är igång

Idag startade SHL, som vi längtat! 


Spelschemat hänger på kylen, 55 omgångar väntar.

Det var derby redan första matchen och Skellefteå mötte Luleå på bortaplan i Coop arena. En helt okey säsongsstart för Skellefteå, framför allt med tanke på spelartappet från förra säsongen. Jag tror ändå att vi kan förvänta oss en slutspelsplats för laget, kanske till och med final 😀 
Eftersom det var premiär kikade våra hockeyvänner Jonny och Pilar förbi, så det blev en helkväll med middag och match, kul!

Oj, glömde jag skriva att Skellefteå förlorade på straffar, tyvärr.Två månader

Nea och Lise är nu drygt två månader
(två månader och sex dagar för att vara exakt) och idag var vi på BVC för vägning och mätning.


Båda två fortsätter att gå upp bra i vikt och följer sina kurvor perfekt. Nea har skjutit iväg på längden med hela 3 centimeter (!) på 3 veckor. Hon är nu 56,5 cm lång och väger 5110 g. Hon startade ju på 3875 g och 47 cm.
Lise har alltid varit någon centimeter längre men nu när Nea dragit iväg på längden senaste veckorna har hon spurtat om syrran med hela 0,5 cm.  Lise är nu 56 cm lång och väger 5150 g. Hon startade på 3960 g och 47 cm.

Men som sagt så följer dom sina egna kurvor och det är ju huvudsaken 😀Nästa BVC besök blir det tremånaders vaccin, då kommer det skära i mammahjärtat vill jag lova. Vintrar

Idag har jag hunnit med mycket eftersom tjejerna sovit större delen av dagen. Efter vår förmiddagspromenad på en och en halv timma fortsatte dom att sova ytterliggare två timmar i vagnen. Så vaknade dom, åt och efter en och en halv timme stängde dom ögonen igen och sov tre timmar till.

Jag har därför kunnat spendera största delen av dagen utomhus och gjort iordning inför vintern.


Alla blommor är nu borta och trätrallen står tom.
Svärtat

Ytterliggare några steg framåt i bagarstugan. Spisen är svärtad och smygarna är färdigmålade.
Vi ska putsa spisen invändigt också men det är lite trixigt eftersom tegelstenarna är så gamla och varit utsatta för så mycket värme att dom faller sönder bara man blåser på dom 😁 Dessutom börjar det bara för kallt ute för att putsa, så antagligen blir det först till våren.Sakta men säkert tar vi oss i mål.Hellströms 30 år

Vilken fest alltså, superbra ordnat, god mat och massa aktiviteter (minigolf, bowling, biljard, sportsimulatorer).

Vi hängde med Micke och Petra mest hela kvällen, men Adams chef Samuel och hans fru Ester har ett par ettåriga tvillingar så vi fastnade i ett timmes långt samtal med dom 😄


Maten var super, trerätters och allt serverat (att dessutom få äta i lugn och ro, utan en fot på babysittern, och kunna föra ett vuxensamtal är ju så lyxigt).Vakna på hotell

Så himla skönt, bara vakna av sig själv på morgonen. Och hotellfrukosten ska vi ju inte tala om! Så jäkla gott. 


Hotell i all ära, men nu vill jag hem till våra tjejer 😊Slakt dagen

I torsdags åkte jag och tjejerna upp till Laisvall där pappa Adam är och jagar älg. 

Det var en prövning att köra tjugofem mil ensam med två småttingar och dom är egentligen för små för att åka bil så långt. Så det var nog sista gången på ett bra tag.

Idag åker vi hem, vi väntar bara på att Adam och resten av jaktlaget ska slakta klart. Medan vi väntar tog vi en promenad till platsen.
Ikväll ska nämligen jag och Adam på firmafest. Företaget Adam jobbar på fyller trettio år och bjuder på två dagars brakfest, men vi har bestämt oss för att bara bara med på middagen sista kvällen och övernattningen. Det ska bli ruggit skönt att sova ostört en natt och äta frukost i lugn och ro.Podberoende

Jag har till sist upptäckt det här med podcaster. Nu är jag helt fast! Kan inte ta en promenad utan en pod i örat.

Jag halkade in på Moa och Matildas podcast och blev helt fast, dom är jäkligt roliga och snackar om småbarnslivet, jämställdhet och feminism. 

Efter att ha fått upp ögonen för feminismen letade jag vidare på iTunes och ramlade över Jämställdhetspodden.

Jämställdhetspodden drivs av fem juridikstudenter vid Uppsala universitet.

Man kan säga att jag blir lite klokare när jag är ute och lufsar med barnvagnen.

Men nu har jag inte så många avsnitt kvar och eftersom jag betar av minst två avsnitt per promenad återsår det inte så många. 
Har ni några bra förslag på vad som är värt att lyssna? Speciellt du Ida, du lyssnar väl på många?Lite till

Har hunnit med ytterliggare lite till i bagarstugan idag.

Väggarna är helt klara, skrapade och damsugna.

Antalet spikar jag dragit ut ur väggen under dagen.

Har även putsat av spishällen och tvättat - nu ska den bara svärtas.

Innan putsning och tvättning.

Kul att årtalet när den tillverkades syns.

Även årtalet när bagarstugan byggdes finns inristat i timmret, 1866.

Jag har faktiskt även hunnit med att grundmåla fönstersmygarna så det närmar sig allt mer.Ännu ett steg närmare

Nu är alla smygar och foder uppsatta ute i bagarstugan. Målningen återstår och när jag ska få tid till det får vi se.. 


Men visst blir det fint! Så nära möblering nu, ska ju bara skura upp golvet och dammsuga av väggarna efter målandet.Att vara själv

Det går mycket bättre än vad jag någonsin trott. Givetvis är det ju ett as tungt lass att dra och alla ensamstående föräldrar därute gör ju ett fantastiskt arbete!

Hela mina dagar går åt till att ta hand om tjejerna och möjligtvis kan jag få en-två timmar för mig själv på eftermiddagen när dom sover, men då passar jag ju alltid på att laga mat, äta, städa upp lite, tvätta osv., och oftast någon timma efter dom gått och lagt sig (även om jag försöker att lägga mig stax efter dom - man vet ju aldrig hur nätterna blir).

På tal om nätterna så går det bara bättre och bättre med läggningen på kvällen, det tar oftast en kvart för dom att somna sedan jag lagt dom i sängen. Men igår somnade dom efter två minuter! Dom var ju jättetrötta och hade varit ganska gnälliga hela eftermiddagen/kvällen. Sedan sov dom i åtta timmar (Nea) och nio timmar i sträck (Lise). Härligt att känna sig utvilad!Kusinbesök

Idag hade jag och flickorna besök av min kusin Josefin och hennes kille Gustav. 


Dom är precis hemkomna från Tokyo och Josefin har precis påbörjat förskollärarutbiödningen, så vi hade hur mycket som helst att prata om, dom stannade ända till det var dags för tjejerna att gå i säng.Morgonpromenad

Förra veckan knatade jag på ganska bra med barnvagnen. Totalt promenerade jag i 11.5 timmar - drygt 7 mil har jag gått.

Denna vecka började vi med en dryg femtio minuters morgonpromenad.

Det är lite kyligare luft nu och tjejerna njuter när dom är nedbäddade i vagnen.RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!