Klättrar

Så här hittade jag tjejerna för en liten stund sedan. 

Lise är supernöjd över att ha klättrat upp på badbaljan och Nea ser lite arg ut.
Badhuset

För första gången har Nea och Lise fått bada på badhuset. Det är ju förstås omöjlig för mig att fara ensam med dom och bada. Jag kan ju givetvis lämna någon av dom hos mamma medan jag tar med mig en men det har liksom aldrig blivit av. Men idag tog jag med mig Pilly (som ju inte var särskillt svårövertalad) så vi kunde ha var sin unge. Gissa om det var kul!


Båda tjejerna var jätte modiga och plaskade och simmade. Vi klev inte upp förän fötterna var som russin. Höja upp

Vi kommer att sätta det nya huset himla högt upp som jag tror att jag nämt tidigare. Eftersom tomten dessutom sluttar lite i ena hörnet ser det groteskt högt ut där.


Överkant på brädan är alltså färdigt golv invändigt. Visst ser det sjukt ut!


Det ska alltså upp i brösthöjd på mig. Vi kommer att fylla med sand först och sedan ställa kantbalken (som är 42 cm hög) och givetvis ska vi ju fylla ut gården runt om huset så när allt är färdigt kommer det se bra ut. Vi kommer att få en sjukt fin utsikt (och grymt bra dränering 😉).

Så här kommer bakgården se ut - det är ju söderläge så det är här vi spenderar all tid på somrarna.

Typ så här blir utsikten från matplatsen - man får ju tänka sig en fixad tomt och så ska vi ju riva bort uthusen så småningom.


Komplikationer

Det har tillstött en komplikation med bygget. Den grävmaskin vi skullehyra för att gräva upp avloppet och schakta för grunden har gått sönder. Hela eftermiddagen ifår och förmiddagen idag har jag suttit i telefon och försökt lösa problemet. Som tur är har vi fått en ny granne för några månader sedan som har ett maskinföretag med bla en grävare.
Inget ont som inte har något gott med sig heter det ju och det innebär visserligen en högre kostnad för oss eftersom vi även måste hyra en chaufför när vi hyr maskin av grannen men också att vi sätter igång tidigare. Grannen ska nämligen resa till Stockholm nästa vecka (när vi planerat att gräva) så vi måste fixa det redan i helgen.

Om det bara vore så enkelt. För att kunna gräva måste först Piteå Energi komma hit och markera ut var elkablarna går i marken (så vi inte gräver av dom). Sedan ska vi gräva och efter det ska VVS:aren och kommunen samordna så dom kommer hit samtidigt för att koppla om vatten och avlopp, och elektrikern och Piteå Energi ska samordna så dom kommer hit samtidigt och kopplar om elen. Avloppet och elen kan bara göras efter att vi grävt och tiderna är inbokade till nästa vecka (därför måste vi alltså ha grävningen klar senast tisdag till veckan).
Det är ett jälka jobb att försöka få ihop alla pusselbitar så dom passar i varandra och kommer i rätt ordning. Men nu har vi i alla fall schemat klart.

Idag var Piteå Energi här och markerade ut kablarna (jag ringde på förmiddagen och gullpratade med dom). På fredag-lördag kommer vår granne och gräver, på måndag kommer Piteå Kommun och fixar vatten/avlopp och på torsdag kommer Piteå Energi och fixar med elen. Nu hoppas vi bara att vi inte stöter på något annat hinder..

I och med att vi blev tvungna att tidigarelägga grävningen så ligger vi före tidsplanen och kan ev börja fylla sand redan på måndag.Öppet hus

På förmiddagen efter vilan klädde jag på mig och tjejerna och cyklade iväg till öppet hus (typ öppna förskolan) i Bergsviken. Det är så himla kul att vara där och träffa massa andra (ffa) mammor och barn.
 


Lise och Nea tycker förstås också att det är jättekul!
 


Tyvärr var det sista gången före sommaren och det börjar inte om förän i september, men då tänker vi vara med lite fler gånger (den här terminen var vi bara två gånger).Verktygsbod och ställning

Ikväll har vi fraktat hit både verktygsbod, byggställning och traktor. Nu är vi utrustade för att sätta igång.Helt borta

Det går ju undan ordentligt här hemma när tjejerna kryper. Nu för tiden utforskar dom hela nervåningen på egen hand - men alltid tillsammans 😍 

Idag när jag höll på och stökade runt i köket pinnade dom iväg in i hallen och efter en liten stund hörde jag ett klagande ljud därifrån - tänk typ ett rop på hjälp (inte panikslaget utan bara som att nån bad om hjälp). Så jag går dit och ser Lise sitta på golvet nedanför barnvagnen men hon ser inte ut att vara i behov av hjälp. Så låter det igen och jag fattar ju att det är Nea som söker uppmärksamheten, men vart är hon? Jag ser henne ingenstans och hinner titta i både vardagsrummet och lillhallen innan jag hittar henne under barnvagnen sittandes i varukorgen. Hon tar sig inte ut och har nästan hunnit bli irriterad innan jag hittar henne 😂

Innan jag hunnit få fram mobilen har hon blivit riktigt arg till och med


Sjukaste mötet

Idag hade jag tid på ortopeden för att klippa isär två tår som jag har lite problem med. Först en tid på röntgen och sedan var det bara att slå sig ner i väntrummet på ortopedmottagningen.Vems fina nuna tror ni att jag ser i väntrummet (helt oväntat förstås eftersom vi ändå var i Piteå) Ida!! 
Allra finaste Ida! 😍

Åh så himla kul, synd bara att vi inte fick nog med tid att surra 😉Kostnadskalkyl

Dan har gjort en kostnadskalkyl som innehåller var enda meter/kvadratmeter/kubikmeter material som vi behöver till huset. Exklusive VVS, el, ventilation, schaktning och målning (då har han använt sig av schablonsiffror). Hur som helst skulle vi få betala just under 2 900 000:- om vi skulle köpa huset "nyckelfärdigt". Men tack vare att Dan inte ska göra någon vinst på oss, att vi kan nyttja en del av hans rabatter och att vi gör mycket jobb själva kommer vi att landa på under 2 000 000:- (om inget väldigt oförutsett händer).

I slutet på förra veckan var vi på banken och gjorde klart med lånet, så nu är det bara att handla 😉Löprunda

Klockan 21.15 snörade jag på mig joggingskorna och stack ut på en runda i regnet.

Det var riktigt länge sedan jag sprang utomhus faktiskt men jag kännde verkligen hur mycket jag gillar det! Mörkt och regnigt var det ikväll men det är nästan då jag trivs som bäst. 

Jag tog mellanrundan som jag förut sprang intervaller på, nu försökte jag bara hålla ett någorlunda jämt tempo med några fartökningar. Målet och utmaningen med rundan är ju mördarbacken (gode brant backe som tar ca 2.5 min att springa uppför). Gah, jag har som en slags hat-kärlek till den backen. Det riktigt brinner i benen och smakar blod i munnen när jag kommer upp men det är så härligt att ändå klara den!

Fixade rundan på under 36 min (10km/h) trots backen! 

PT träningen är snart färdig - bara två veckor kvar, så få ska jag börja köra mer kondition ute igen. Men mina intervaller på löpbandet har verkligen gett resultat känner jag. Dock är det ju sjukt tråkigt att springa på löpband motför utomhus (dessutom betydligt tyngre utomhus) tiden och kilometerna går så grymt mycket fortare ute. 
Premiäråk

Min cykelvagn kom förra veckan nån gång men jag hann bara montera den innan tjejerna blev sjuka så premiäråket har fått vänta.

Men så idag plockade jag fram vagnen och cykeln så stack vi iväg, jag och tjejerna. 

Nea och Lise i sina nya cykelhjälmar

Premiäråk för tjejerna i vagnen och premiärtur för mig på cykeln.

Vi valde dock inte den bästa dagen eftersom det blåste ganska kraftigt men vi tog oss ändå till mamma och pappa (typ 5 km enkel väg). Tjejerna hade ingenting emot att åka - dom protesterade inte ens mot hjälmen och vagnen rullade lätt trots vinden. Självklart är det förstås tyngre än med bara en cykel men ändå mycket smidigare och lättare än vad jag föreställt mig.Utsättning

Idag har vi satt upp profilerna för huset.

Dan kunde inte hålla sig hemma så han tittade också förbi och kom med några goda råd.

Dan, Adam och pappa i samspråk 

Mamma var med tjejerna så att jag också kunde delta i utsättningen.

Det kommer bli härlig utsikt från det nya huset.

Profiler på plats. Överkant på den kuggade brädan kommer att vara överkant på sulan, vi kommer med andra ord sätta huset ganska högt!


Gungeli gung

Simon var hos mamma och hälsade på nu i veckan så jag och tjejerna åkte dit och hängde lite med dom.

Eftersom mormor berättat att morfar satt upp gungan åt Simon (och en åt småkusinerna) var vi ju bara tvungna att gå ut och gunga.

Nöjd kille på storgungan
Å nöjda kusiner i dubbelgungan

Lise

Det var faktiskt första gången Lise och Nea gungade och dom tyckte förstås att det var superkul!

Nea

Senare på eftermiddagen när vi åkt hem till Hortlax fick vi besök.

Han är ju himla intressant den där Simon tycker Nea 😍


När man inte sitter fast

Lise och Nea gillar inte att sitta fast i barnvagnen - men ibland är det ett nödvändigt ont. 

Idag när dom inte satt fast.
Syskonbad

Pilly var här och hälsade på när jag skulle bada tjejerna så vi lät dom bada tillsammans. Haha, så roligt dom hade. Det ska bli kul till sommaren när dom kan vara ute i lilla poolen och plaska hur mycket dom vill.
I veckan ska vi (jag, Pilly, Nea och Lise) försöka ta oss iväg till simhallen för att bada. Falsk krupp

Idag har jag och Nea spenderat några timmar på akuten. 

Hon har, ända sedan hon var nyfödd typ, haft lite trånga luftvägar. Det liksom  väser när hon andas och när hon är förkyld blir det förstås ännu värre. På BVC säger dom bara att det förhoppningsvis kommer att växa bort när luftrören blir lite större. 
Men så fick hon feber igår och blev alldeles hes så idag när hon sovit lunch fick hon värsta krupp-anfallet när hon vaknade. När hon väl lugnat ner sig var andningen fortfarande väldigt ansträngd så vi åkte till jourcentralen där vi fick både kortison och inhalera adrenalin x 2. 

Liten trött och sjuk Nea som somnade i mammas famn i väntan på läkaren.

När vi väl kom hem och medicinerna fått verka en stund blev det hela skillnaden. Så nu hoppas vi att hon får sova inatt.
Lidens snickeri

Idag tog vi en tur till Glommersträsk till Lidens snickeri som ska tillverka vår köksinredning (och badrums-, tvättstugeinredning samt garderober). 

Jag har verkligen längtat till det här momentet (det är ju typ det roligaste med huset nästan!). Vi har kikat runt och valt luckor, färger, stommar, handtag och bänkskivor.

Lucka Vougga med fasad kant, ljust grå (den ser vit ut)

Luckan tillsammans med bänkskivan och handtaget (det översta handtaget har vi valt).

Tack vare att vi valt ett specialsnickeri som ska göra inredningen kan vi få det precis som vi vill. Till exempel att luckan går nästan hela vägen upp till taket (bara en smal "passbit"), att lådorna blir linjerade med varandra och att vi får precis dom höjderna vi vill ha (alla andra kökstillverkare har ju standard höjder och bredder). 

Det känns så himla bra alltså! 

Öppet hus

I Bergsviken lite drygt 1,5 kilometer från vårt hus har kyrkan en lokal där dom ordnar öppet hus varje onsdag (typ som öppna förskolan med i kyrkans regi). 

Igår tog vi vagnen och promenerade dit för första gången.

Glada tjejer som gillar att åka vagn.

När vi väl var framme hade båda två förstås hunnit somna men jag lämnade dom i vagnen ute och gick in själv. Så himla trevligt alltså! 
Tjejerna vaknade efter en lite stund och dom tyckte nog att det var lika kul som jag. 
Vi träffade flera nya härliga mammor och massor med barn förstås ❤️

Bobycaren var rolig tyckte Lise

Även Sander från mammagruppen var där.

Det var inte sista gången vi var där vill jag lova!
Nu rullar det igång

Lite smått i alla fall.. 

Brorsan var förbi med traktorn efter jobbet och skottade av snön där huset ska stå. Bara för att tjälen ska gå ur så fort som möjligt - om ett par veckor kan vi gräva på riktigt!


Lise och Nea hänge med oss ut när jag skulle visa var han skulle skotta.Före

Efter

Hejsan lervälling - härligt att mötas!

Framåt AIK

Ikväll är det andra finalmatchen (som jag tyvärr missar eftersom jag ska träna..). Hoppas verkligen på vinst eftersom dom förlorade första matchen som var i söndags.


Träning

Förra veckan blev det ingen träning alls eftersom jag blev dunderförkyld. Nu är jag dock kry igen så mamma var här nån timma på förmiddagen så jag kunde åka iväg en sväng.


Det kan vara himla bra att ha nån sån där viloperiod för när jag börjar om känner jag att kroppen är på topp. Den har väl hunnit återhämta sig ordentligt och jag orkar oftast mycket mer än innan uppehållet. Idag blev det i alla fall intervaller (i 14km/h tempo) på löpbandet. Helgen

Vilket vårväder vi hade i helgen. Adam passade på att röja lite i skogen och jag och tjejerna passade på att hänga på gräsmattan.


Vi passade också på att promenera en hel del.Så spenderade vi söndagen hos mamma och pappa tillsammans med Simon.

Höga torn är bäst, och roligast att riva 😉
Startbesked

Idag på förmiddagen hade vi möte på kommunen tillsammans med vår KA (kontrollansvarig) Thomas och bygglovshandläggare Erik. Eftersom mamma jobbade idag fick även tjejerna hänga med på mötet och dom skötte sig exemplariskt! En dryg timma senare traskade vi därifrån med ett muntligt startbesked (det skriftliga kommer med posten till veckan). Så nu är det bara att sätta igång att bygga!Fyra enäggstvillingar

På tjejernas namngivning tog vi en bild på dom tillsammans med min pappa och min farbror som ju också är enäggstvillingar.

Ove och Nea, pappa (Roger) och Lise
Kamin

Vi har bestämt oss för att ha en kamin i vardagsrummet. Mest som mysfaktor men även eftersom vi är beroende av el för värmen i huset. När man har jordvärme (som vi kommer att dra in) så är ju pumpen beroende av el för att fungera vilket betyder att vi inte kommer att ha någon värme om det skulle bli strömavbrott.

Det är ju sällan det händer men ändå, om det skulle inträffa, speciellt på vintern, så kan det ju bli ganska kallt..

Hur som helst så lutar det nog mest mellan Contura 860T eller Contura 560T just nu. Båda har sidoglas eftersom jag vill att man ska kunna se elden både från köket och vardagsrummet, men 860T har större sidoglas men klarar inte av att värma samma yta som 560T.
 
 
Contura 560T                                                                       Contura 860T        
 
Kraven vi har för kaminen är att den ska ha
- Täljsten
- Frontglas med sidoglas för att man ska kunna se elden även från köket
- Rund i formen (eller i alla fall inte fyrkantig)
- Golvskydd i glas ska vara ett möjligt tillval
- Vedlucka under
 
Båda dessa är dom enda som upfyller alla krav. Men som man ser tydligt på bilden ger inte sidoljuset särskillt mycket på Contura 560T, så nu lutar det åt Contura 860T.
 
Prisskillnaden är ca 4 000:- (till vår fördel), 860T kostar mellan 19 900-20 300 (560T ligger runt 24 500), jag antar att det har att göra med att 560 kan värma betydligt mer yta (120m2 jämfört med 860 som "bara" värmer 90m2).
 
Däremot får vi se om vi sätter in den direkt eller inte. Allt beror egentligen på vad slutnotan för huset blir, om vi känner att vi har råd med 30 000 extra. Vi kommer i alla fall förbereda för kaminen genom att dra in ett tilluftsrör i plattan och förbereda för skorsten på taket.
                                                                 Vår i luften

Idag är det 10 grade varmt och blå himmel, så underbart! 

På förmiddagen var jag och tjejerna iväg till prefabmästarna och beställde kantelementen till grunden. 11 maj ska dom levereras.

Efter lunch tog vi en promenad till Bergsviken för att kika på en barnvagn. Jag är lite sugen på att byta till en mer "sulky-aktig" när dom blir lite större (och börjar sitta framåtvända). Men vilket underbart väder att promenera i 😎


Innertak

Från början var vi inne på att vi skulle ha gipstak, men eftersom det är helt omöjligt att spackla och slipa så slätt att det inte syns i ljuset så kommer vi att köra på huntonit istället. Det är en väldigt enkel och billig lösning. Helt enkelt färdiga skivor som du sätter fast med häftpistol. Ingen spackling eller målning behövs.
 
Huntonit brilliant helvit
 
 Det syns inte så jättebra på den här bilden, men i taket har dom i alla fall huntonitskivor.Plask plask

När vi badar här hemma blir hela köket som ett enda sjöslag. Eftersom vi inte har något ordentligt badrum så håller vi till på köksbordet med badbaljan, men eftersom det är så himla kul att plaska i vattnet kommer vi nog måsta hitta en annan lösning snart..


 Kök

Köket har jag funerar och filat länge på. Det kommer i alla fall bli flera fönser i köket vilket gör det väldigt ljust men det medför också att det blir väldigt lite överskåp. De flesta bänkskåpen blir lådor men jag vill verkligen ha ett helt vanligt "gammeldags" skafferi, jag är inte alls ett fan av att ha alla skafferivaror i bänkskåpen. Köksluckorna blir vita släta med fasade kanter och ganska stora rostfria handtag.
 
 
Bild från Marbodal
 Diskhon blir en traditionell dubbel ho som är underlimmad. Bänkskivan blir mörkgrå/svart laminat. Jag tycker egenligen att det är snyggare med en stenskiva men den känns inte så praktisk, framförallt inte när man har småbarn. Dessutom är det ju betydligt dyrare.
 
 
Köksfläkten är placerad mellan två fönster på väggen och jag hoppas verkligen inte att det kommer se hopklämt ut (fläkten på bilden är bara 60 cm och den vi ska ha kommer att vara 90 cm bred). Mellan skafferi och kyl/frys är det ju en dörr in till ett sovrum. Köksön kommer att vara 120 cm bred och ca 80 cm djup. Ingen spis eller diskho i köksön. Det blir endast två överskåp i hela köket, ett 80 cm brett och ett 40 cm. Jag tror att det ska räcka ändå, vi får ju en hel del bänkskåp. Blir det för lite plats i köket så får vi helt enkelt rensa ut lite grejer för då tyder det på att vi har samlat på oss alldeles för mycket skräp.
 
Som stänkskydd blir det som sagt kakel, i någon slags mellangrå ton.Kusinmys

Simon sov hos mamma och pappa fredag till lördag, så på fredag eftermiddag kom mamma och Simon och hälsade på oss. Simon hade pratat om sina kusiner Lea (Nea) och Lise hela dagen. Som vanligt ville han att jag skulle ta ett kort på dom.
 
 


Man kan tro att han ska strypa dom men han vill bara hålla fast dom så att alla kommer med på kort.Fasaden

Vi kommer ha träfasad med liggande panel under- och över fönster/dörrar som avslutas med det stående fönsterfodret som når från grunden till taket. Mellan fönster och dörrar blir det stående ribbpanel.
 
Vi beställer virket färdiggrundat och kommer att måla två lager själva. Vi kommer att ha någon slags vit nyans men inte kritvit tror jag. Vi har ju ett tag på oss att fundera än så länge..
 
Vi har hämtat inspiration från flera nybyggda hus som finns i närheten där vi bor.
 Påskafton

Jag tror att det här är min första påsk i Piteå på nio år. Vi brukar alltid hålla till i Laisvall annars. Men i år är det bara Adam som är där uppe. Lise och Nea är inte så förtjusta i att åka bil, korta sträckor runt i Piteå går bra, oftast går det bra med nån enstaka sväng till Luleå eller Boden också, men när det blir riktigt långt - som till Laisvall (24 mil) - blir det för mycket. Problemet är att dom sitter fast och dom gillar verkligen inte att sitta fast.
Så därför bestämde vi i alla fall att jag och tjejerna skulle stanna hemma och Adam skulle åka ensam. Perfekt lösning.
 
Tack vare det så blev det alltså min första påsk här hemma på många år. Vi, hela familjen, träffades hos mamma och pappa igår och åt middag.
 

Jag älskar verkligen när vi är samlade hela familjen (bara Adam som saknades förstås), jag älskar verkligen min familj.Tvättstugan

Våran tvättstuga blir ganska liten, endast 220 x 190, men vi har prioriterat bort storleken. Helt enkelt för att få till planlösningen på ett bra sätt (från början hade vi större tvättstuga 280 x 190 men då blev sovrummet också större och den ytan kan vi ändå inte använda till något. Så är det hela tiden när man ritar sitt hus, man får kompromissa om saker. Jag är nöjd med beslutet just nu och hoppas att vi även kommer att vara det när väl huset är klart och vi bor där inne. 
Jag har insett att hur mycket bänkyta (för det är egenligten den som blivit lidande) man har så tenderar det att fungera mest som avlastningsyta. Så nu blir det bara en kort bänk (som är så kort, 50 cm, att vi nästan inte ens kan kalla det bänk), och en rund ho, sen blir det tvättmaskin/torktummlare och ett städskåp.
 
Som sagt så kommet torktummlaren stå ovanpå tvättmanskinen och den blir det ett överskåp ovanpå dom två. Så bänksikvan blir bara 100 cm ink diskho.

Var vi ska hänga kläderna har vi inte riktigt funderat ut ännu. Vi kommer försås att tummla en hel del kläder men det som ska hängas kommer antagligen hängas inne i förrådet.Träningshjälp

Jag har ett litet styrkeprogram jag kök här hemma när jag inte tar mig iväg till gymmet. Jag brukar försöka passa på när tjejerna sover med ibland går det inte som man planerar. Som idag till exempel, när tjejerna la sig för förmiddagsvilan plockade jag fram liggunderlaget och pilatesbollen och satte igång men efter tre övningar tyckte tjejerna att dom sovit färdigt så idag fick jag "hjälp" under träningspasset.


Lite extra vikt och balansräkning blev det men Lise och Nea hade i alla fall roligt 😉Köks- tvättstuge- och badrummsinredning

För att få det så enhetligt som möjligt och för att få det precis som vi vill ha det har vi bestämt oss för att köpa köksinredning, tvättstugeinredning och badrumsinredning från samma "märke". Det är otroligt hur dyrt det egenligten är med allt det där.
Vi har som tur är hittat ett litet snickeri här upp i Norrbotten som tillverkar allt efter beställning. Priset för all kökinredning, badrumsinredning, tvättstugeinredning och garerober (3 st linnegarderober, 3 st graderober, 1 skjutgarderob 360 cm och en skjutgarderob 130 cm) hamnar på samma pris som bara köksinredningen kostar från tex Marbodal. Helt galet! Det bästa (förutom priset) är att dom inte har några standardstommar utan tillverkar allt utifrån hur vi vill ha det.
 
Luckorna i köket, badrummet och tvättstugan kommer att vara släta vita med fasad kant.
 
Bild lånad från Ballinglöv

Garderoberna är jag i valet och kvalet om de ska få samma luckor som resten av huset eller om dom bara ska vara vita släta. Skjutdörrarna kommer i alla fall vara vita och släta.Ögonmottatningen

Jag och Nea var ju på ögonmottagningen i torsdags och kollade upp hennes ögon eftersom vi tycker att hon skelar.


Så himla smidigt att bara ha ett barn med sig 😃 

Undersökningarna gick jättebra! Nea skötte sig exemplariskt och den gulliga läkaren, Katja, fick göra allt hon ville utan några protester. Inte ens när hon fick ögondroppar (som vidgar pupillerna) och vi fick vänta i 45 minuter på att dom skulle verka protesterade hon.

Utlåtandet blev i alla fall god syn, ingen synlig skelning (men hon har lite mer hud i vecket på insidan av vänster öga så man kan uppleva det som en skelning eftersom ögat kommer närmare huden på den sidan). Däremot är hon lite översynt +2 på höger öga och +3 på vänster. Själva översyntheten är inget problem men det är mindre bra att den skiljer sig mellan ögonen. Med åren kan det växa bort men vi ska på återkontroll om sex månader.


Trött tjej efter några timmar i Sunderbyn.Kan själv

Nu för tiden får man inte ens hjälpa till med vällingen på kvällen. Dom ska hålla själva annars får det va!
Det passar ändå himla perfekt just nu eftersom Adam är uppe i Laisvall över påsk så jag är ensam med matningen på kvällarna. Ventilation

Vi kommer att ha FTX, mekanisk till och från lufts ventialtion i huset, precis som dom flesta som bygger nytt nu för tiden. Det innebär i enkelhet att ny frisk luft tas utifrån och skickas in i sovrum och kök medans den gamla luften i badrum och tvättstuga sugs ut. Den ingående luften och luften som sugs ut "möts" i ett aggregat och den varma luften innifrån värmer då upp den kalla utifrån. Så kallat värmeåtervinning.
 

Adam arbetar ju med en hel del folk och lär känna människor till höger och vänster vilket är perfekt när man ska bygga hus. Jörgen på Amexo ska därför rita upp ventialationen åt oss, Adam ska dra rören och sen kommer Jörgen och kopplar in allt. Så då tjänar vi en peng även där.El

Ikväll har vår elektriker varit hos oss för att vi skulle kunna sitta ner och gå igenom all el i huset. Vi har redan tidigare lämnat en ritning på hur vi tänkt oss men vi vill ju gärna att han ska komma med tips och förslag. Det finns ju en hel del som man som lekman kan missa (även ett proffs kan ju missa något men dom har i alla fall mer erfarenhet).Hur som helst så hade han en massa tips och en del råd om hur man kan tänka och vilka grejer man kan välja - typ olika skymningsrelän, astronomiska ur, rörselsevakter och annat. Det låter ju väldigt avancerat men det är faktiskt ganska bra grejer, även om vi inte alls tänker ha nått jätte tekniskt hem. Det lutar åt rörselsevakt i garaget och astronomiskt ur till ytterbelysningen men annars kör vi nog som vi tänkt förut.Förhandsvärdering

Idag har jag varit hos mäklaren för en förhandsvärdering av det nya huset. Det gick jättebra (Adam hade gissat på mellan 2-2,5 miljoner och jag som är mer realistisk och mer insatt gissade på strax under 3). Gissa vad det blev?


2 900 000:- Härligt!Va?

Va? Vi? 


Nä, vi är oskyldiga! 😍RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!