Så mycket planer, så lite tid och pengar

Vi har så många planer jag och Adam. Och alldeles för lite pengar. Ja, nu ska vi snacka något så fult som pengar..


Ett liten lista på kommande projekt/planer (utan inbördes ordning): 

Förutom vårt nybyggda hus som ju kostat en del så ska vi ju bygga ett större uthus på drygt 80 kvm. Det nya uthuset har en budget på ca 100 000:-

Nästa år när jag fyller 30 år så tänkte jag, mina föräldrar och syskon åka till Rom en långweekend. Senare den hösten när mamma fyller 60 år så hade vi ev tänkt åka till Grekland alla familjer. Detta kostar ju givetvis en del; jag räknar med 50 000:- för min familj.

Så kommer vi ju måsta byta bilar så småningom. Den ena är ju elva år och den andra sjutton och båda har gått drygt 20 000 mil redan. Att byta bil är ju ingen billig affär som vi vet.Vi har också en dröm om att köpa en tomt/stuga i Gautosjö ovanför Laisvall. Helst en tomt där vi kan bygga en stuga men även en färdig stuga är intressant. Minst 1 000 000:- kommer det att kosta beräknar vi.

Som synes; allt för många planer och alldeles för lite pengar.

Vi hade ju inte tänkt behöva ta något nytt banklån (förutom om vi köper en fjällstuga förstås, sånna cash har vi ju inte). Så det gäller att spara, spara, spara.

Planer förändras under tid men just de här planerna har funnits med ett bra tag nu. Det kommer bli spännande att se om vi lyckas (och vill) ro i land med allt. Framtiden får utvisa.
Första dagen

Idag drog vardagen igång igen efter ett långt sommarlov för hela familjen. Eller Adam började arbeta redan igår, men för mig och tjejerna drog det igång idag. Jag och tjejerna har varit lediga sedan midsommar och Adam sex veckor. 


Första förskoledagen och vi tog hojarna dit. 

Dom är så duktiga på att cykla tjejerna

Tjejerna har fått flytta till den "större" avdelningen på föris vilket skapade lite osäkerhet och tårar vid lämning. Speciellt Nea som blir väldigt störd om saker inte är på sin plats eller förändringar som hon inte hunnit förbereda sig på. Nya hatthyllor i ett nytt kapprum kan ju vara lite hobbit i början om man inte är förberedd på det. 

Men allt gick bra och efter att vi torkat några tårar och kramats en stund samt träffat favvofröken Elisabeth var allt frid och fröjd. 

Vid hämtning var dom så stolta över att få vara i nya lokaler och ville gärna visa upp allt som fanns. 

Min skola drog igång i veckan och på söndag åker jag till Stockholm för ett par dagar på Sophiahemmet. Forskningsmetodik står på schemat och sedan blir det D-uppsats hela vintern. Gruvar lite om jag ska vara ärlig. Men det kommer säkert lösa sig, som det mesta annat.
Hemma igen

Jaja, hemma igen. Vi har varit hemma i snart en vecka faktiskt. Bilresan hem från Laisvall gick precis lika bra som dit, skönt!


Väl hemma har vi utnyttjat se sista lediga dagrarna innan vardagen kom igång igen.  

Jag har plockat hallon i vår "skog" bakom huset.


Jag har tänkt plocka lite blåbär också men dels finns det förvånande inte särskilt mycket och dels är de fortfarande inte helt mogna tycker jag. Kanske i veckan? Eller nästa? Lingon behöver också plockas för det är faktiskt helt slut. Jag fick en burk lingonsylt av mamma efter att jag kokat palt för då åt vi upp det allra sista här hemma.

Det verkar inte vara särskilt gott om lingon heller i år, men några liter bör jag väl kunna skrapa ihop i alla fall.

Utöver bärplockandet har vi börjat äta vår egen potais också. Mums!


Nästa år ska jag dock göra landet lite större tror jag, så potatisen räcken en bit in på hösten också. Morötter har jag också i landet, med de behöver växa till sig lite till innan det är värt att plocka upp några. Fyllt upp både kyl och skafferi har vi också gjort, jag och de här busfröna. Tänkt så mycket lättare allt är nu när dom är lite större ändå.
Sommarens projekt

Jag hade en hel lista med projekt för sommaren. En friggebod skulle upp, marksten skulle läggas på uteplatsen, en sandlåda, ett ställ för postlådan, skorsten till kaminen, bygga en rök, lägga de sista plattorna i garaget. 


En del har vi fixat och en del skjuter vi upp till nästa sommar. Tiden är väl inte helt slut än så vi kanske ror ett eller annat projekt till i hamn innan hösten är här.

Friggeboden var det första projektet vu påbörjade och nu återstår bara delar av målningen. 


Tyvärr har det ju varit rätt skakig väder den här sommaren och om jag ska vara ärlig har vi väl använt de flesta bra dagarna till att göra roliga saker. Men nu är den grundmålad så då återstår bara två varv av den färdiga färgen (samma som på huset förstås; nordsjövit). Ytterdörren ska så småningom bli grå (precis som på huset)

men där krävs det lite mer arbete.

Medan Adam påbörjade friggeboden byggde jag en sandlåda åt tjejerna. Som jag by the way är sjukt stolt över att jag byggt på egen hand. Men lock som man fäller upp till sitsar. Allt från en bild jag hittade på Google. 


När vi väntade på bättre väder för att kunna lägga tak på friggeboden la Adam marksten på vår uteplats på framsidan. Det blev så bra! 

 

Så här såg det ut förra sommaren. Man kan ana till höger att det bara är grus.

Vi gjorde en mur mot garageinfarten för att få ett snyggt avslut och slippa få sten som rullar ner på uteplatsen.


Det var en del jobb med muren för att få den att följa lutningen på infarten

Planen är att göra en likadan mur på andra sidan infarten och sedan lägga marksten på den övre delen av infarten, alltså närmast garaget. Jag hade helst velat ha marksten hela infarten men den är för lång, det skulle kosta alldeles för mycket. Runt 100 000:-, vilket det inte är värt. 

Nästa år ska vi förhoppningsvis lägga ett avslut längs infarten, mot gräsmattan, med marksten för att få snyggare avslut. Men det kostar också lite (precis som allt), runt 7-10 000:-, så vi måste prioritera.

Färdigt resultat

Nästa sommar kommer det lite möbler på uteplatsen. Jag tänker mig en hammock som jag ska sitta i och läsa en bok en varm sommardag. Denna uteplats hamnar ju i skuggan om dagarna så det ska bli skönt att ha någonstans att vara när det blir olidligt på altanen.

Nu när sommaren är så gott som över har jag bara ett projekt kvar; ett ställ till postlådan.Nästa sommar ska vi inte ha så många projekt har vi tänkt:

- en vedbod (jag)
- en rökkåta (Adam)
- mur och avslut med marksten på infarten (Adam)
- ev. skorsten till kaminen (om vi inte gör det i höst)
- grund till det nya 80 kvm uthuset som vi ska bygga året efter
Träningsminne?

Kan kroppen har något slags träningsminne? Jag tror att det måste vara så. Jag kommer ihåg för typ kanske åtta-nio år sedan när jag tänkte att jag skulle börja springa. Då hade jag inte tränat nämnvärt sedan jag slutade spela fotboll på gymnasiet.

När jag började springa orkade jag inte ens 2 km utan uppehåll. Efter flera månaders regelbunden träning med både löpning och spinning orkade jag springa en hel mil utan vila.

Idag när jag har träningsuppehåll som kanske är på som mest 6-12 månader har jag inget som helst problem med att springa en mil efter endast några löppass. Jag tänker att det handlar om något slags träningsminne som kroppen har. 


Nu är jag ju igång med träningen igen och idag sprang jag mitt första långpass. Runt Laisvallby. Från Laisvall till byn är det ganska precis 4 km, och runt byn är det 2 km, och sedan tillbaka till Laisvall 4 km. En perfekt runda. I byn finns dock byabacken. En rejält brant 450m lång backe. 
Det var tötta ben idag vill jag lova för att i förrgår sprang jag det "kortare" backpasset.


Rejält med mjölksyra uppe på byabacken
Ganska precis sextio minuter på milen, snällt tempo för kroppen

I förrgår spran jag som sagt backpasset. Det är en runda runt gruvan med en rejält brant 700m backe. Jag orkade faktiskt inte springa de sista 100 m upp, jag blev tvungen att gå. Rundan ledare sedan ner mot Loholmsbacken och sedan upp för den. Vägen upp för Loholsberget är inte riktigt lika brant som den upp för gruvan. Men det är betydligt längre 1,25 km. Totalt är rundan 7 km.


Jag lovar att backarna i Laisvall får mördarbacken hemma att verka som en liten kulle. Men det är ju också härligt när det bränner i låren och vaderna.
Ut på tur - aldrig sur

Sista dagen i Laisvall idag. Imorgon bär det av hemåt igen. Som vanligt borta bra men hemma bäst. Längtar egentligen mest efter vår egen säng för den är så himla skön! Jag får lite ont i ryggen av sängen i Laisvall, den är alldeles för hård för mig. Nästa så att jag inte tar mig upp på morgonen för att det tar så ont i ryggen.


Nåja, sista dagen började jag och tjejerna med en cykeltur till lekparken. 

Tyvärr fick en ett abrupt slut när Nea kraschade från rutschkanan och slog näsan så att hon började blöda. Då cyklade vi hem igen. 


Men efter lunch när allt var frid och fröjd packade vi en ryggsäck och åkte på tur till hästskoforsen. Lite drygt 1,7 mil med bil och sedan en kort vandring, som var alldeles lagom för treåringsbenen, fram till forsen.

En otroligt vacker plats med en spännande hängbro.


Vi balanserade på spångar och plockade blåbär innan vi vandrade tillbaka till bilen igen.


Senare på kvällen efter middagen åkte jag och Adam upp på skjutbanan för att öva lite inför älgjakten. Adam för att öva, jag bara för att få skjuta lite.


Jag är rätt stolt över min egen skjutserie. 4 av 4 skott i "5-1:an", vilket innebär bullseye. Adam skjut ju förstås lika bra men det var ju inte direkt oväntat. 
Det som en gång var

Varje gång jag är i Laisvall tar jag en promenad runt gruvan, eller det som en gång var gruvan.

Det gör mig lika sorgsen varje gång. En plats som för ett antal år sedan sysselsatte och försörjde ett helt samhälle.

Allt som återstår nu är några asflaterade vägar och uppriven mark. Efter sig har det lämnat ett utdöende samhälle mitt i den Svenska fjällvärlden. Det som en gång var ett levande samhälle, ja nästan som en egen liten stad, med en småstads gemenskap är nu så gott som utdöd.

Jag fåt en klump i halsen varje gång jag promenerar upp till gruvområdet men trots det kan jag likväl inte låta bli. Jag tänket på vad som funnits här och vilka personer som levt här. De som packade ihop sina tillhörigheter på fyrtiotalet och flyttade sina liv till Laisvall när Boliden öppnade sin gruva. De som växt upp här och kallat det sitt hem. De som tvingats härifrån när gruvnäringen flyttade.

Dem plats som en gång var ett rikt samhälle som bar Arjeplogs kommun är idag bara en börda.

Idag finns ingenting av gruvan eller dess byggnader kvar. Allt är jämnat med marken. Det är som om det aldrig funnits. Första gången jag kom hit i slutet av 2005 återstod endast laven och någon enstaka förrådsbyggnad. I samhället fanns fortfarande en livsmedelsaffär och bensinstation. De flesta av husen ägdes av Laisvallbor. Idag drygt tio är senare finns husen kvar i samhället men majoriteten ägs av norrmän som använder det som semesterhus. Det är fyra mil till närmaste livsmedelsaffär och inga yngre personer bosätter sig i Laisvall, det är ett dödsdömt samhälle.  
Skogsmarker

Idag tog vi ännu en tur i skogen jag och Adam. Denna gång åt andra hållet för att vandra till Adam älgpass för att röja lite skjutgator. Medan Adam röjde plockade jag lite blåbär och agerade coach.Nöjda över jobbet. När vi kom hem kastade sig tjejerna över bärhinken och slukade alla blåbär i ett nafs.
En dag i Laisvall

I lördags kväll kom vi fram till Laisvall, den bästa resan hittills. Inget tjafs eller tårar på hela resan, trots att tjejerna var vakna nästa hela vägen. Allt går mycket bättre sedan vi bytte bilbarnstolar. 


På söndagen hängde tjejerna med farmor medan jag tog en promenad på egen hand, så himla skönt! När jag kom hem hälsade vi på Adams moster och morbror och deras hundvalp lilla My. Så plockade vi lite jordgubbar i farfars jordgubbsland och åt lite lunch.


Efter lunch for tjejerna på cykeltur och jag och Adam åkte iväg och plockade hjortron.


Cykelälskarna

Tjejerna älskar verkligen att cykla, och fort går det! Jag kan inte hålla deras tempo när jag går så hemma brukar jag cykla tillsammans med dem. Långt orkar dem också, antingen cyklar vi en runda som är drygt 2,5 km eller så cyklar vi hem till morbror Peter som bor 1,5 km bort.

Att vara ute i skog och marknät ju ändå himla skönt. Vilken avkoppling! Den bästa investering var dockett par riktiga kängor som jag köpte på Nolia förra året. Stabila och vattentäta. Gör turen så mycket roligare. Vi traskade på en dryg mil i skogen och fick med oss 5,2 kg hjortron hem. Inte illa för ett par timmar.
Dop

I lördags var vi som sagt bjudna på dop i Norrfjärden. Nestors dop. Tobbe är Adams barndomskompis från Laisvall. Under gymnasietiden träffades han och Jessica, som är från Norrfjärden och som jag känner till sedan vi bodde K Norrfjärden när jag var barn. 


Under de åren som gått sedan gymnasiet har vi tyvärr inte umgåtts särskilt mycket. Inte av någon speciell anledning, det har liksom bara blivit så.. 
Vi blev ju väldigt glada när vi fick dopinbjudan! Så har vi sagt nu att vi måste börja träffas oftare.


De jag gillar allra mest!

Jessica och Tobbe hade gjort så himla fint i församlignslokalen och Jessica hade bakat sjukt gott fika! Fikasugna tjejer

Efter dopet åkte vi hem och bytte bil. Vi hade packat Saaben innan vi åkte till Norrfjärden för att snabbt kunna ta oss iväg. Trots det var vi inte frame i Laisvall förrän vid nio på kvällen. 
Höga torn och kusinbesök

I torsdags hade vi kusinbesök. Simons föräldrar skulle på trav i Skellefteå så när de passerade Piteå släppte dom av honom hos oss. 


Dagen gick i ett rasande tempo och vi hann bara blinka innan Maria och Tord hämtade Simon igen.

På lördag ska vi på dop så efter lunch åkte jag in med tre barn till stan för att köpa en doppresent. En eloge till alla föräldrar med flera barn som ta dem med sig. Det är minsann en pärs. Det brukar vara nog jobbigt med bara Nea och Lise och trots att Simon är både kung och lyssnar så blir det ännu en att hålla koll på.

Vi kom oss hem utan missöden i alla fall och med oss hade vi även doppresenten.

Eftermiddagen spenderade vi i hemmet och lekte.


Tjejerna är i någon slags treårstrots just nu och det märks framförallt på Lise. Hon har alltid haft en stark vilja och det måste ske på hennes sätt men nu är det utom kontroll ibland. Det är så oerhört viktigt för henne att få göra saker själv och om man inte följer hennes vilja blir hon helt galen. Alltså att man kan bli så arg!?


Här är hon arg över att Nea har för många klossar. Sen räcker det ju inte med att hon får några klossar, hon måste ju hämta dem själv. Det gäller att välja de fighter man vill ta, annars skulle vi inte få göra annat än att tjafsa.
Djurens dag

Vilket väder vi haft idag, en riktig sommardag. Jag och mamma packade ihop lite picknick och cyklande med tjejerna till Grans för att kika på djuren. Så klart mycket uppskattat av mina två djurälskare till barn.Skriv inläggstext 

Skriv inläggstext 

När vi kom hem tände Adam grillen och jag drog några drag med penseln på friggeboden. När tjejerna gått och lagt sig for jag ut på en löprunda med rätt tunga ben. Det blev ju några mil på cykeln till och från Grans. När jag hade en det kilometer kvar hem ringde Adam och sa att Nea var helt otröstlig. Hon hade klagat lite på ont i magenefter middagen men ändå verkat må rätt bra. När jag kom hem låg hon i soffan tillsammans med Adam och kunde inte räta ut kroppen, helt spänns var hon och grät så hon skakade. Jag hoppade i duschen och la mig sedan tillsammans med henne i min och Adams säng och då somnade hon om efter en liten stund bara. Nu ligger hon lugnt här bredvid och sover avslappnat, så vad det än var verkar det vara bättre nu. 
Sex kilo jordgubbar och hästar

Idag åkte jag, mamma och flickorna till Mockis för jordgubbsplockning. Till tjejernas lycka var moster ute och red på en häst när vi kom dit. Att det dessutom var den snällaste hästen i stallet var ju bara en lyckoträff. Så när moster frågade om någon var sugen på att rida var det ingen tvekan. Så lyckliga. Helt klart veckans höjdpunkt. Efter hästridningen gick jag och mamma ut till jordgubbslanden för att ladda frysen. Jag plockade 6 kg jordgubbar!


Så nu är vi kittade inför vintern. 


Nästa vecka ska vi upp till Laisvall och plocka hjortron, kanske även lite blåbär om de hunnit mogna. Adam ska fiska lite och flickorna ska få spendera lite tid med farmor och farfar. 
Det välkända träningsrycket

Ja, så var jag igång med träningen åter igen. Det här är så typiskt mig, det går i perioder, jag har svårt att hålla i det längre än Max ett halvår åt gången. Oftast blir det ett par veckor eller någon månad. Men nu kör vi ett nytt ryck. Jag har tänkt hela sommaren (och innan sommaren) att; i sommar ska jag springa - det är ju ändå den bästa årstiden att vara ute och springa. Allt går lätt, man behöver inte bylta på sig en massa kläder och oftast finns tiden också. Både jag och Adam är ju lediga nu och om jag ska vara ärlig så är jag ju inte särkilt trött om kvällarna som när jag jobbar. En varm sommarkväll är ju helt underbar att springa en runda i.


Ikväll var det bara 15 grader varmt men riktigt härlig luft. Långärmat och långbyxor blev en aning varmt men hellre det än att behöva frysa. Jag hatar att frysa när jag tränar.


Det var i alla fall tredje passet för denna vecka. Första passet tog jag det lugnt (för en gångs skull när jag börjar om med träningen) och sprang bara 4 km. Dock berodde det mest på att jag fick skavsår (inte oväntat - det får jag alltid när jag inte använt löparskorna på ett tag (det beror inte på skorna, tro mig jag har testat dom flesta). Det är som att huden på hälarna inte hunnit vänja sig än - den behöver härdas lite). Jag var tvungen att ta av mig skor och sockar och gå barfota de sista 3-400 meterna hem eftersom det gjorde så jä*la ont. Två rejäla blåsor på hölarna var priset att betala.

Andra rundan blev 6 km och endast lite skavsår, hade känningar redan vid 4 km men härdade ut. Trots skavsårsplåster blev det ändå två blåsor.

Tredje rundan var som sagt idag och den blev 6,5 km helt utan skavsår! Så nu är jag igång. 

Jag springer alltid runt 10-10,5km tempo när jag är otränad, men nu siktar jag på att komma upp i 12 km tempo. Så det är målet för hösten. Jag ska rapportera in hur det går här framöver.
Balkonghäng

Vi är ett riktigt härligt gäng på jobbet just nu. Tyvärr ska Pilar sluta och börja åt kommunen men vi umgås ju privat också så vi förlorar inte varandra helt ändå.


Igår drog vi ihop, inte alls särskilt spontant eftersom det tar en evighet att hitta ett datum då sex brudar från en vårdavdelning som arbetar skift är lediga alla samtidigt + gärna nästa förmiddag också. Men tillsut hittade vi ett datum och det blev igår. 

Vi träffades hemma hos Rebecka på Furuberget och hade alla med oss lite plockmat. Helt sjukt kul och god mat. En perfekt kväll/natt.


Godsaker i mängder. En del gott att dricks också, som inte kom med på bild dock. 


Vi satt i 8 timmar och surrade och spelade spel. Jag har inte haft så roligt på riktigt länge. Skrattade så att tårarna rann och fick riktigt ont i käkarna. 

Vid halv tre tiden på natten kom brorsan och hämtade oss. Vilken kväll! 

Hoppas på en repris inom en rätt snar framtid.
Poolbad

Det har blivit mycket bad de senaste dagarna - men det är väl för att sommaren äntligen (förhoppningsvis) är här nu.


Eftersom vi varit på språng nästan var enda dag den senaste veckan kändes det skönt att bara vara hemma idag. Hm, eller i alla fall nästa bara hemma. Vi åkte en säng på soptippen och sedan på bygghandeln men annars har vi varit hemma hela dagen.

Solen har värmt och på eftermiddagen plockade jag fram poolen på altan till tjejerna.


En uppskattad tingest den där poolen.
Bad i Grundvik

Hur ärligt är det inte att ha en mormor och morfar som bor just ovanför en badstrand? 


Igår när det äntligen var sol och värme åkte jag och tjejerna dit för ett dopp. 

Mamma och pappa som håller på och ska bygga ett såghus på tomten var kvar hemma för att mäta ut höjder och annat bra inför ett bygge.


En springande Nea och Lise (som knappt syns) mot vattnet. 


Jag tog med mig en filt och tjejerna roade sig en bra stund med hink och spade innan vi gick upp till mamma och pappa igen. Det slutade med att vi blev kvar hela kvällen i Grundvik och åkte inet hem förrän det var dags att sova. 
Just det bästa med sommar - ta dagen som den kommer.
Veckan som gick

Jag gillar bilder när jag kikar tillbaka här i bloggen, det är bilderna som påminner mig mest om gångna händelser så jag kommer fortsätta med bildbomber i mina inlägg.I helgen har det varit Piteå dansar och ler och som vanligt kom Kicki och Esa ner för att vara med tjejerna så jag och Adam skulle vara fria att göra som vi vill (och sova länge på morgonen). Tack för det!

I fredags drog vi in till stan hela familjen + farmor och farfar för att äta mat och åka krusell. I sommar har det varit en hel del karusellåkade faktiskt. Jag och tjejerna åkta tillsammans med Maria och Simon till hamnfesten i Luleå för att gå på tivoli, och sedan spenderade vi en heldag på Lycksele djurpark tillsammans med Jonny, Pilar och Lennox för några veckor sedan (där hade dom förutom djuren ett litet tivoli).

Men PDOL som sagt; 

Rutinerade karusellåkare som tjejerna är vid det här laget valde så klart de "läskigaste" först och ville sedan inte åka något annat 😂Förutom en del tid i karusellerna åt vi god festivalmat och köpte skräp. Å kul hade vi!På lördagen hade jag och Adam "vuxendag" och cyklade in till stan runt lunch för att dricka lite öl och träffa folk. På kvällen valde jag dock att stanna hemma medan Adam gick ut med våra kompisar. 


Söndagen spenderade vi på ännu mer felstivalmat och så åkte vi upp de sista karusellbiljetterna innan vi sa tack och adjö till PDOL för detta år.


Måndagen som lovade strålande sol och värme bestämde vi oss för att åka ut till Stefans stuga på havet. Både lunch och middag packades ner tillsammans med badkläderna. 
Vi åkte till hamnen i Jävre där Stefan har sin båt och drog iväg. Vi hann inte särskilt långt ut på havet innan vi mötte en vägg av dimma. Vi fick helt enkelt vända om och åka tillbaka till stugan (vi skulle längre ut på havet och bada var planen). 

Vi ankrade på Bergön och grillade hamburgare på altanen. Vädret gav aldrig med sig så det blev inget bad men vi plockade blåbär, kastade macka på stranden och klättrade på stenar istället.Inte alls en dålig dag att spara i minnesarkivet.
Ensamhet och mörker

Det här inlägget skrev jag för snart ett år sedan, men det blev aldrig publicerat. Antagligen för att det kändes för färskt och sårbart just då och sedan gled vi isär jag och bloggen. Men jag publicerar det nu för jag vill ändå att det ska finnas kvar..-------


Jag älskar mitt eget sällskap. Jag har aldrig haft något större behov av andra människor, inte så att jag aldrig vill träffa någon men jag har inget behov av stora skaror vänner utan vill hellre ha några få, men nära, vänner. Vänner som man inte behöver ha kontakt med hela tiden för att vänskapen ska bestå. Ingen press och inga konstiga förväntningar.

Jag har ett behov av att få vara ensam och bara njuta av mitt eget sällskap. Jag klarar inte av att alltid ha någon runt mig. Lite svårt nu sedan vi skaffade barn förstås men dom går och lägger sig relativt tidigit och om bara Adam åker bort så får jag den där tiden. Jag

älskar

när Adam är borta, givetvis känns det bra eftersom jag vet att han kommer tillbaka. Precis som med allt annat så vore situationen annorlunda om han inte skulle komma tillbaka.

När hösten och mörkret smyger sig på går jag gärna på sena kvällspromenader, bara jag själv och lite musik i lurarna. Tankarna kommer och jag hinner bearbeta allt möjligt. Jag är verkligen en ältare, jag analyserar alla möjliga situationer och samtal och kommer så småningom till ro med alla tankar. Jag har ganska nära kontakt med mina känslor (även om det inte alltid verkar så eftersom jag håller väldigt mycket inom mig) och jag kan analysera fram vart alla känslorna kommer från, vad som gör mig upprörd, arg, ledsen, nedstämd, ger mig en klump i magen, lycka, glädje. När jag har gått en promenad och heft en mental diskussion med mig själv är oftast allt utspelat och jag är tillfreds igen.

Ja naturligtvis går jag inte och snubblar fram i kolsvarta mörkret, utan på gångvägen där det finns lyktstolpar men mörkret omsluter mig ändå.

Idag var en sån dag, även om det var ljust under promenaden. Jag harde lämnat tjejerna på förskolan och gick till affären för att panikhandla ett paket blöjor. När jag kom in genom dörrarna såg jag rätt in i ansiktet på en av mina kollegor. Inte särskilt märkvärdigt egentligen, dom kan man ju möta var som helst och det är försås inga problem. Men den här situationen var annorlunda.

Under min semester kom ett inlägg på instagram, av texten förstod jag att hennes man gått bort. Jag belv helt ställd, jag visste inte att han var sjuk? eller hade det varit någon arbetsplatsolycka/annan olycka? Jag fick en klump i magen och funderade mycket på min kollega och deras små barn. Efter ett par dagar fick jag veta att det varken var en olycka eller sjukdom (inte på det sättet som först tänker på). Han hade valt att avsluta sitt liv.

Familjen har ständigt funnits i mina tankar efter det, samtidigt som andra tankar smygit sig på, hur mår dom som ligger mig närmast? Skulle det här kunna hända mig?

Jag har funderat mycket på hur man bemöter en sån här sak. Min morfar tog sitt eget liv när jag bara var en dryg månad gammal och mamma har berättat mycket om den perioden i hennes liv. Det som gjort starkast intryck på mig var när hon berättade att det var väldigt få som beklagade sorgen, många låssades som ingenting alls, som att inget hänt. Som att min morfars liv inte varit värt något. Som om han aldrig funnits. Det hoppas jag att jag aldrig gör!

Nån dag kanske jag ska skriva om min morfar. Om vad som faktiskt hänt i min familj. Om den stora sorgen. Bara för att han faktiskt funnits, trots att så många faktiskt låssas som att han inte gjort det.

Jag gav min kollega en stor kram och sa att vi inte alls behöver prata om hon inte vill. Att jag finns här, och trots att vi aldrig haft den relationen, så kan hon komma till mig om hon behöver något. Idag vill hon prata och berätta och allt jag behövde göra vara att lyssna. Inte komma med färdig lösningar och inte hålla föreläsning, faktiskt bara lyssna.


Det krävs inte så mycket av oss, vi behöver inte komma med hela lösningen, vi behöver inte säga "rätt saker", ställa allting till rätta - för det kan vi aldrig göra. Vi behöver bara vara där, finnas till och tala om att vi vet vad som hänt och att det faktisk är en människa, en person, där bakom.

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!