Telefonisten

Telefonen har verkligen gått varm nu på förmiddagen. Jag har suttit och ringt i nästan tre (!) timmar.
 
Första samtalet gick till Pireva (Piteå vatten och renhållning) angående deras yttrande på vårt bygglov. Jag hade synpunkter på att dom ville ta ut en avgift på 14 040:- för att ansluta vatten och avlopp till det nya huset. Allt löste sig till slut och vi slipper den avgiften. Nu ska vi bara rita upp på situationsplanen var vi kommer att dra de nya vatten och avloppsledningarna.
 

Jag fick en hel del information av banken. Vi har inte brytt oss om att få ett lånelöfte eftersom vi räknar med att få låna tillräckligt för att klara oss, men idag kännde jag att det skulle ändå vara tryggt att veta exakt vad vi får låna om det skulle behövas. Så alla uppgifter är mailade och jag väntar på svar.
När man bygger nytt får man som sagt ett byggkreditiv som man plockar ut från när man behöver betala sina fakturor. Eftersom banken ska göra sig en ordentlig hacka på att folk lånar pengar tar dom ju ut pantbrev på lånet, dvs en avgift på 2% av summan man lånar (på varje 100 000:- blir det alltså en avgift på 2 000:-) Det innebär att om vi lånar 2 000 000 kommer vi betala en avgift på 40 000:- till banken (+ förtjänsten dom gör på vår ränta).
I alla fall så är bollen i rullning, vi behöver byggnadslov och startbesked innan vi kan boka möte med banken, sen måste vi ha en väldigt detaljerad kostnadsberäkning med oss. Eftersom vi bygger i egen regi är det svårt att säga en exakt summa som det kommer att kosta så därför ville han att vi skulle göra en förhansvärdering hos någon mäklare innan (så vi ser att huset i slutändan kommer att vara värt det vi bygger för).
 
Med andra ord gick nästa samtal till mäklaren som vi ska få komma till nästa onsdag för värdering. Dom i sin tur vill ha våra ritningar + en väldigt specificerad kostnad av interiören, sen tar dom ju givetvis en avgift på 1500:- för arbetet.
 
Så ringde jag ett samtal till Pite Energi för att höra hur vi ska gå tillväga för att koppla om elen från det gamla huset till det nya. Vår elektriker måste göra en föranmälan till dom senast 6 veckor innan vi börjar arbetet och sedan kommer Pite Energi och kopplar om huvudströmmen.
 
Näst sista samtalen gick till kommunen för att höra hur det går för vårat bygglov, givetvis var vår handläggare Erik inte på plats så jag ska återkomma imorgon.
 
Sista samtalet gick till Metria som kommer att göra utsättningen på tomten (alltså var huset ska stå och på vilken höjd), deras avgift ligger på 5000:- + moms.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!