Myndigheter.

Som ni säkert redan vet har ju jag och Adam planer på att bygga nytt hus på vår tomt, vi ska inte börja förrän om ett par år men en del saker har vi redan nu börjat ta tag i.
 
Det här med tomten till exempel. Vår tomt består av två olika tomter, en som är fastighetsbestämd (den har alltså bestämda tomtgränser och det finns rör i marken som visar var vår tomt börjar och slutar) och en som inte är fastighetsbestämd (alltså saknar tomtgränser även om vi vet ungefär hur stor den är och ungefär vart gränsen skulle gå om det fanns någon).
Givetvis är planerna sådana att det nya huset ska stå på den tomt som inte är fastighetsbestämd. Det blir med andra ord ganska svårt att placera ut huset i förhållande till tomten (det ska ju vara ett visst antal meter till tomtgränsen (4,5m) osv.) Tanken är nu förståss att vi ska göra en fastighetsbestämning så snart som möjligt. Just nu sitter jag faktiskt och pillar på vår ansökan till lantmäteriet.
 
 
Inte nog med detta. Vägen som vi bor på är en gemensamhetsanläggning (det innebär att vi som bor där har bildat en vägförening som vi betalar till för underhåll, plogning osv.). Eftersom vi har två tomter efter denna väg måste vi betala dubbla(!) avgifter, den ena avgiften är så klart mindre eftersom det inte står något hus på den, men ändå!
Eftersom vi är så smarta har vi bestämt att göra en sammanslagning av tomterna samtidigt som vi gör fastighetsbestämningen, två flugor i en smäll så att säga.
 
Nu till den roliga biten - betalningen. Enligt tjejen på lantmäteriet som jag pratade med idag kostar en fastighetsbestämning minst 30 000kr och en sammanslagning runt 20 000kr.  Eftersom vi gör båda samtidigt blir det liite billigare, men kom igen! 50 000kr för lite gränsdragningar. Nog kan dom ta betalt, särskillt när de har monopol på jobbet. Usch och fy, men det är bara att acceptera och lägga ut pengarna..
 
Ytterliggare ett roligt besked är ju att det kan ta över ett år innan allt är färdigt - tur att vi börjar i tid ;)Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!