Kamin

Vi har bestämt oss för att ha en kamin i vardagsrummet. Mest som mysfaktor men även eftersom vi är beroende av el för värmen i huset. När man har jordvärme (som vi kommer att dra in) så är ju pumpen beroende av el för att fungera vilket betyder att vi inte kommer att ha någon värme om det skulle bli strömavbrott.

Det är ju sällan det händer men ändå, om det skulle inträffa, speciellt på vintern, så kan det ju bli ganska kallt..

Hur som helst så lutar det nog mest mellan Contura 860T eller Contura 560T just nu. Båda har sidoglas eftersom jag vill att man ska kunna se elden både från köket och vardagsrummet, men 860T har större sidoglas men klarar inte av att värma samma yta som 560T.
 
 
Contura 560T                                                                       Contura 860T        
 
Kraven vi har för kaminen är att den ska ha
- Täljsten
- Frontglas med sidoglas för att man ska kunna se elden även från köket
- Rund i formen (eller i alla fall inte fyrkantig)
- Golvskydd i glas ska vara ett möjligt tillval
- Vedlucka under
 
Båda dessa är dom enda som upfyller alla krav. Men som man ser tydligt på bilden ger inte sidoljuset särskillt mycket på Contura 560T, så nu lutar det åt Contura 860T.
 
Prisskillnaden är ca 4 000:- (till vår fördel), 860T kostar mellan 19 900-20 300 (560T ligger runt 24 500), jag antar att det har att göra med att 560 kan värma betydligt mer yta (120m2 jämfört med 860 som "bara" värmer 90m2).
 
Däremot får vi se om vi sätter in den direkt eller inte. Allt beror egentligen på vad slutnotan för huset blir, om vi känner att vi har råd med 30 000 extra. Vi kommer i alla fall förbereda för kaminen genom att dra in ett tilluftsrör i plattan och förbereda för skorsten på taket.
                                                                 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!